Digidexo.com

Forskjeller mellom cøliaki og irritabel tarm syndrom

Cøliaki (CD) og irritabel tarm syndrom (IBS) er begge fordøyelsessykdommer. Men årsaken og prognosen er forskjellig for begge. Hvis du tror du har enten IBS eller CD, ta kontakt med helsepersonell som skal testes.

Cøliaki

Cøliaki (CD) er forårsaket av gluten intoleranse. Gluten er et protein som finnes i enkelte korn. Ved inntak, fører det til en giftig reaksjon som skader intestinal fôr. Det kan resultere i feilernæring grunn tarmen ikke riktig absorberende næringsstoffer fra maten. Det fører også gastrointestinale symptomer som ligner på de av IBS.

Irritabel tarm syndrom

IBS er en funksjonell uorden, noe som betyr at det ikke er et fysisk problem som fører til at den. Tarmene ikke tolke og svare på hjernens kommandoer fullstendig, noe som resulterer i symptomer.

Diet

Enkelte personer med IBS kan være følsomme for gluten, men ikke har den ekstreme intoleranse overfor det at de med CD-plater har. Personer med IBS vanligvis tolerere de fleste korn vel skjønt.
Personer med CD må kutte ut alle matvarer med gluten å minske langsiktige skader den forårsaker.

Betraktninger

Ifølge cøliaki Foundation: "Hvis CD forblir ubehandlet, kan skader på tynntarmen være kronisk og livstruende." CD kan føre til andre sykdommer i tillegg.

Forebygging

Forebygging er den beste løsningen for begge lidelsene. Finne ut de matvarene som utløser alvorlige IBS symptomer forbedrer livskvaliteten for enkeltpersoner. Eliminere gluten hindrer uopprettelig skade fordøyelsessystemet og også forbedrer livskvaliteten for personer med CD.