Digidexo.com

Hormonelle faktorer som styrer hårvekst

Hormonelle faktorer som styrer hårvekst


Du lurer kanskje på hva som styrer hårvekst, hvorfor håret vokser på bare visse deler av kroppen din, eller hvorfor noen mennesker har tykt hår, mens andre har tynt hår. Nesten alle vokser hår på kroppen sin på en unik måte, fordi vi er alle forskjellige. Det finnes en rekke faktorer som påvirker hårveksten, og hormoner er en stor innflytelse. Hormonelle faktorer som bidrar til hårvekst er våre nivåer av testosteron og DHT, vår kjønn og våre individuelle kropper.

Androgener

Hormoner er de viktigste medvirkende faktor i håret vedlikehold, produksjon og distribusjon. Blant alle de hormoner som produseres i menneskekroppen, er den androgen gruppen de mest innflytelsesrike, kontrollerende mannlige sekundære kjønnskarakteristika som fører til hårvekst for menn og kvinner. Testosteron og dihydrotestosteron er de to primære typer androgener. Testosteron og DHT binder seg til androgen reseptorer og androgen reseptorer i sin tur stimulerer produksjonen av hårvekst. Andre hormoner i androgen gruppen omfatter androstendion og dehydroephiandrosterone. De er mindre kraftig, men kan produsere hår ved å konvertere til testosteron og DHT.

Body Region

En annen hormonell faktor som bidrar til hårvekst avhenger av androgen reseptor og 5a-reduktase faktor, eller, enklere termer, type hud funnet på visse områder av kroppen din. Dette bestemmer hvor håret vokser. Visse regioner av kroppen er ekstremt følsomme for androgener, slik som de skam regioner og armhulene, noe som gjør hårvekst mer utbredt i disse områdene. Andre regioner er ikke følsom i det hele tatt, for eksempel øyelokket, redusere hårvekst på dette området.

Kjønnsforskjeller

Hårvekst hos menn og kvinner er annerledes fordi kroppene deres har ulike nivåer av testosteron og DHT produksjon som er fordelt på en annen måte. Nivåer av testosteron hos menn er 10 ganger høyere enn nivåer i kvinner, noe som gjør håret produksjonen mer utbredt hos menn enn hos kvinner. Fødsel og p-piller kan påvirke hårvekst hos kvinner, som deres hormonnivået endres drastisk, enten utjevning dem ut, øke dem eller redusere dem. Testosteron fremmer vekst av skjegg, armhulen hår og annet kroppshår hos menn. Under puberteten, menn opplever hårvekst fra lårene opp til navlen, ansiktshår og hår på brystet. Hos kvinner, er hårvekst i kjønnshår området, bena og armhulene. Hos menn er androgener som produseres av prostatakjertelen, testikler, hårsekker og binyrene. Hos kvinner er androgener som produseres av eggstokkene og binyrene. DHT bidrar til ansikts hårvekst hos menn og kvinner.

Uregelmessig hårvekst

Androgenetic alopecia, også kjent som mannlig eller kvinnelig mønster baldness, er forårsaket av en ubalanse av DHT hormon som binder seg til håret reseptorer i hodebunnen hårsekkene og deretter krympe hårsekkene, som hindrer deres overlevelse. Når menn skallet, de vanligvis mister håret bare i visse flekker; kvinner ofte opplever generell tynning. Hirsutisme er overdreven hårvekst hos kvinner på steder der de normalt har minimal hår, eller kurs, tykt hår funnet på steder der tynnere, lettere hår vanligvis vokser. Også variasjoner i normale nivåer av androgen produksjon kan skape andre helseproblemer eller kan være et symptom på et problem forårsaket av en annen faktor, som for eksempel polycystisk ovariesyndrom eller androgen ufølsomhet syndrom.