Digidexo.com

Hvordan forklare PSA nivåer

Hvordan forklare PSA nivåer


Prostata-spesifikt antigen (PSA) er et protein produsert av prostatakjertelen. Det er mulig for en lege eller praktiserende for å teste for nivået av PSA i blodet ved å bestille en bestemt PSA blodprøve. Denne testen er nyttig i screening for mange forskjellige problemer som kan oppstå i løpet av prostatakjertelen hos menn. Det er viktig å forklare hensikten og betydningen av PSA nivåer til folk som ikke har medisinsk bakgrunn for å være klare og bruke et enkelt språk.

Hvordan forklare PSA nivåer

•  Forklar hva PSA er i ren form. PSA er et protein som er produsert av prostata, en kjertel som er en del av det mannlige forplantningssystemet. Prostata er funnet rundt urinrøret og spiller en rolle i riktig funksjon av de mannlige kjønnsorganer.

Diskuter formålet med testing for PSA nivåer. PSA produseres i små mengder i menn med normal prostatakjertler. Abnormaliteter som finnes eller utvikles inne i prostata kan forårsake PSA som skal fremstilles i mye større mengder. Forklar at på grunn av dette, kan teste for beløpet eller nivå av PSA i blodet avgjøre om det er et problem med prostata.

Forklar testprosessen. En lab for at en PSA blodprøve kan være skrevet av en lege eller utøveren for screening formål eller hvis det er mistanke om problemer med prostata. Testen består av å oppnå en blodprøve fra pasienten som testes i et laboratorium, og resultatene blir deretter sendt til legen. Denne prosessen kan ta flere dager, men kan bestilles STAT, eller haster, så vel.

Diskuter risikofaktorer og testing anbefalinger. Leger og utøvere anbefaler at menn som er eldre enn 50 år for å ha en screening PSA-test. Noen anbefaler denne testen årlig og andre mindre hyppig avhengig av risikofaktorer. Menn med risikofaktorer for prostatakreft, som for eksempel en familie historie av prostatakreft, kosthold, eller rase, kan bli bedt om å begynne screening Ptil i en tidligere alder.

Forklar PSA testresultater. Fordi normal prostata produsere små mengder av PSA, er normalt et lavt nivå av PSA. Høyere nivåer, de som er større enn 4 ng / ml (PSA er rapportert i nanogram per milliliter blod), kan indikere et problem med prostatakjertelen. Noen vanlige årsaker til høyere PSA nivåer er betennelse i kjertelen, godartede utvekster eller utvidelse, infeksjon, og prostatakreft. Når nivåene er over 4 ng / ml, ytterligere testing for eksempel blodprøver eller røntgen eksamener kan være nødvendig for å fastslå årsaken til heving.