Digidexo.com

Orchidectomy & testikkelkreft

Orchidectomy & testikkelkreft


Testikkelkreft former i en av de to testiklene, som er inneholdt i en sekk av huden kjent som pungen som henger bak penis. Testiklene skiller ut kjønnshormoner og inneholder kjønnsceller som gir opphav til sperm; oppstår de fleste testikler svulster i kjønnscellene. Testikkelkreft er sjelden, men er den vanligste kreftformen rammer menn mellom 15 og 34. Det er behandlet med en høy suksessrate, og flere behandlingstilbud eksisterer. Den primære behandlingen er orchidectomy; noen ganger kalt orkidektomi, som er kirurgisk fjerning av den berørte testis.

Symptomer og Diagnose

The Mayo Clinic viser symptomer på testikkelkreft som blant annet utvidelse av testikkel, en testicular klump, smerte i testikkelen eller pungen, forstørrelse av bryster, væskeansamling i pungen og achiness av magen og lysken. Det anbefales å søke medisinsk hjelp hvis noen av disse symptomene vedvarer i to uker eller mer. Leger kan ta blodprøver og en ultralyd av testikkelen å bekrefte en diagnose.

Orchidectomy

Førstelinjebehandling av testikkelkreft er orchidectomy eller kirurgisk fjerning av hele testikkelen. Saltvanns protese testiklene er tilgjengelig og kan kirurgisk satt følgende testis fjerning. Lymfeknuter av lysken kan også fjernes enten på samme tid som orchidectomy eller på et senere tidspunkt; dette gjøres i tilfeller hvor det er mistanke om at kreften har spredd seg. Ifølge Mayo Clinic, kan kirurgi være den eneste behandling er nødvendig dersom kreft blir detektert på et tidlig stadium.

Andre behandlinger

Pasienten kan gjennomgå både stråling og kjemoterapi i forbindelse med orchidectomy. Kjemoterapi narkotika kan være i form av piller eller injeksjoner. Ettersom disse stoffene er systemisk, noe som betyr at de reiser i hele kroppen, de tar sikte på å drepe kreftceller som kan ha spredt fra den opprinnelige svulsten nettstedet. Den kanadiske Cancer Society beskriver strålebehandling som en ekstern behandling der et stort stråle av stråling fokuseres direkte på tumor å drepe kreftceller. For noen pasienter kan vaktsom venter være den eneste anbefalingen etter operasjonen. Dette vil innebære hyppige besøk til legen din, blodprøver, røntgen og CT-skanning av magen for det første året etter orchidectomy.

Side Effects

Orchidectomy alene kan forårsake kortvarige smerter og kvalme, men ingen varige bivirkninger. Lymfeknute fjerning kirurgi ikke risikerer severing omkringliggende nerver som kan føre til problemer med utløsning. Bivirkninger av strålebehandling består av trøtthet, site irritasjon og potensial infertilitet. Kjemoterapi bivirkninger kan være tretthet, kvalme, hårtap, økt risiko for infeksjon og infertilitet. The National Cancer Institute sier at andre medikamenter brukes ofte for å bekjempe bivirkninger av cellegift.

Betraktninger

Orchidectomy av en testikkel bør ikke resultere i enten impotens eller sterilitet så lenge den andre testikkelen fungerer normalt. Imidlertid kan både stråling og kjemoterapi behandlinger påvirke sædproduksjonen av den gjenværende testikkel; slik at pasientene blir rådet til å vurdere sperm bank dersom de ønsker å få barn i fremtiden.