Digidexo.com

HIV Informasjon og fakta

HIV Informasjon og fakta


HIV, eller humant immunsviktvirus, er et virus som ødelegger hvite blodceller, som kalles T-celler, som hjelper kroppen bekjempe sykdom. Viruset fører til AIDS, eller ervervet immunsvikt syndrom. AIDS er den siste fasen av HIV-infeksjon.

Betydning

I 2007, 33 millioner mennesker verden over lever med hiv og 2,7 millioner ble smittet det året, ifølge en felles Verdens helseorganisasjon og UNAIDS globale sammendraget. Utviklingsland ble hardest rammet.

Symptomer

I tidlige stadier av HIV-infeksjon, kan det være noen symptomer - eller symptomer kan forveksles med et annet virus som influensa. I senere stadier, er immunsystemet sterkt svekket, og pasienter kan oppleve vekttap, feber, trøtthet, lungebetennelse og hovne kjertler.

Historie

Den første kjente tilfellet av HIV hos mennesker var fra en 1959 blodprøve fra en mann i Den demokratiske republikken Kongo. Helsemyndigheter begynte å bruke begrepet AIDS i 1982 for å beskrive HIV-viruset i sine senere stadier.

Behandling

Legemidler kjent som antiretrovirale forstyrre handlingen av HIV og forlenge livet til pasienten. HIV og AIDS har ingen kur.

Transmission

HIV kan overføres gjennom vaginal og anal sex, delte nåler, transfusjon av infisert blod og av mor til barn. Hiv smitter ikke ved kyssing, klemming, rørende noen eller riste en persons hånd.