Digidexo.com

Årsaker Primær Amenoré

Det finnes to typer av amenoré, primær og sekundær. Primær amenorré er fraværet av en menstruasjon i en kvinne som har nådd reproduktiv alder. Sekundær amenoré er opphør av menstruasjon i en kvinne. En menstruasjon er fullføringen av en kvinnes menstruasjonssyklus (kroppens forberedelse til graviditet) varsles med en strøm av blod ut av skjeden. Menstruasjonssykluser varierer fra kvinne til kvinne, i gjennomsnitt blir 28 dager lang.

Primær Amenoré Definert

En kvinne anses å ha oppstått primær amenoré hvis etter alder 14 er hun viser ingen tegn til brystutvikling og / eller vekst av offentlig håret sammen med fravær av menstruasjon. Menstruasjon er betegnelsen på en kvinnes første menstruasjon. Eller hun anses å ha oppstått primær amenoré hvis hun ikke har hatt mensen etter 16 år.

Genetiske årsaker

Genetiske årsaker til primær amenoré stammer fra fosterets utvikling i livmoren. Genetisk primær amenorrhea kan være forårsaket av kromosomforstyrrelser som Turners syndrom. Strukturelle problemer med livmor slik som mangel på en eller strukturforstyrrelser med egglederne kan hindre eller inhiberer den normale utviklingen av eller frigjøring av egg i livmoren.
Andre genetiske årsaker er arvet lidelser i binyrene, hjertesykdom, cystisk fibrose, sann hermaphroditism og Cushings sykdom.

Miljøfaktorer

Rapid vekttap eller gevinst kan føre til en ung kvinnes menstruasjon å bli forsinket siste alder 16. Noen idrettsutøvere som gymnaster og ballettdansere har høyere forekomst av primær amenoré enn den generelle befolkningen av kvinne på samme alder. Noen legens tyder på at det er en sammenheng med lavt kroppsfett og primær amenoré hos unge kvinner. Underernæring og stress er andre miljøfaktorer som kan føre til utvikling av primær amenoré. I seksuelt aktive kvinner, kan graviditet være en årsak til primær amenoré.

Andre årsaker

Infeksjoner i kjønnsorganer, strålebehandling og reseptbelagte legemidler spesielt de foreskrevet for depresjon kan føre til primær amenoré. Skader eller svulster vokser på reproduktive organer er også en mulig årsak.

Behandling er basert på årsak

Den behandling, hvis det er en for en pasients primær amenorrhea, er basert på å finne og behandling av den underliggende årsak til pasientens tilstand. En lege vil utføre en fysisk eksamen, ta en detaljert pasientens historie og ordre tester hun anser nødvendig. Tester som brukes for å bekrefte den underliggende årsaken til primær amenoré kan inkludere måling av hormonelle nivåer, til en MR av hjernen sjekke hypofysen, MR eller CT scan av de reproduktive organer for å se etter svulster.
Endringer i livsstil, bedre ernæring, økning i kroppsfett eller stressreduksjon kan anbefales avhengig av årsaken. Kirurgi mange også være et alternativ.
På grunn av de utallige hormonelle og fysiske faktorer som er vurdert i å bestemme behandling av primær amenoré denne tilstanden bør diskuteres med en profesjonell og ikke selv behandlet.