Digidexo.com

Venøs Vs. Arteriell Wound

Venøs Vs.  Arteriell Wound


Det er betydelige forskjeller mellom en venøs såret og en arteriell såret. Det hjelper å forstå blodstrømmen når de vurderer sår eller skader. Blod blir båret til hjertet gjennom blodkar som kalles årer, mens blodet er ført bort fra hjertet i store blodkar kalt arterier. Venøse sår har en jevn strøm av mørk rød eller rødbrun farget blod, mens arterielle sår har lyse rødt blod og "sprute" blod fra såret. Det finnes flere typer åpne sår som kan være enten venøs eller arteriell, og hver kan lett behandles. Imidlertid kan venøse og arterielle skaden være livstruende. Ring for redning eller søke legehjelp umiddelbart.

Skrubbsår

Skrubbsår er trolig en av de mest vanlige skader eller sår, og resultat fra skraping huden fra håndtering grove gjenstander eller faller. Skade skader små årer og kapillærer forårsaker blod å sive fra såret. Blødning fra venøse sår er vanligvis minimal. Imidlertid er det en høy risiko for infeksjon av denne venøse sår på grunn av smuss og bakterier eventuelt blir knust til såret. Disse sårene må renses godt og er best igjen åpne for å drenere og helbrede.

Snittene

Et kutt på kroppen forårsaket av en kniv, glasskår eller andre skarpe gjenstander kalles et snitt. Denne type skade kan enten være en venøs sår eller et arterielt sår avhengig av hvor dypt skaden er og plasseringen av såret. Husk, arterielle sår "sprute" lyse rødt blod. Å kontrollere blødningen, er det best å bruke direkte press på såret. Denne type sår kan kreve sting eller masker, avhengig av dybden av såret. I noen tilfeller (for det meste på barn), kan en hud limet kalles DermaBond brukes for å lukke såret.

Flenger

Flenger er pauser eller rifter i huden som er hakkete eller uregelmessig. Disse skadene forårsake mer skade på huden vev og generelt har mer omfattende og rask blødning. Denne type sår kan også være enten venøs eller arteriell i naturen. Å kontrollere blødningen, gjelder direkte press på såret. Hvis såret er på en arm eller et ben, heve ekstremitet å redusere blodtilførselen til dette området. Flenger har en mye høyere risiko for infeksjon på grunn av skademekanisme av såret, slik at du kan trenge antibiotika.

Punkteringer

Forårsaket av kuler eller spiss gjenstand som spiker, skruer eller en isøks, kan sår være venøse eller arterielle sår. Sår bør behandles av en medisinsk faglig. Disse sårene, enten arteriell eller venøs, har minimal ytre blødninger. Imidlertid er omfanget av indre skader ukjent uten legehjelp. Det kan være indre blødninger, enten venøs eller arteriell eller skadet organer. Infeksjon og stivkrampe er andre bekymringer angående sår.

Avulsions og amputasjoner

Denne typen venøs eller arteriell såret er forårsaket av ting som våpen, dyr biter, tunge maskiner, trafikkulykker og eksplosiver. Avulsions er en rive eller tvungen separasjon av huden vev som etterlater en klaff på huden hengende åpen. Omfanget av blødning og skade avhenger av dybden og beliggenheten av såret. Disse skadene har vanligvis kraftige blødninger og noen ganger føre til avløsning av en finger, tå, øret eller annen del som kalles amputasjon. Avhengig av omfanget av skader og blødninger, kan blødninger kontrolleres ved å bruke direkte press og heve den skadde lem. Disse venøse eller arterielle sår generelt krever suturer eller masker for å reparere det skadede området, re-feste huden eller kroppsdel ​​og stoppe blodstrømmen.