Digidexo.com

Raske fakta om HIV

Raske fakta om HIV


Humant immunsviktvirus eller HIV, er viruset som forårsaker AIDS. Verdens helseorganisasjon (WHO) sier at mellom den ble oppdaget i 1981 og 2006, AIDS drepte over 25 millioner mennesker. Mange er feilinformert om HIV, og vite fakta om viruset kan bidra til å forhindre spredning.

Hva er HIV?

HIV er et retrovirus som ødelegger cellene som bekjemper infeksjon og sykdom. HIV gradvis svekker kroppens immunforsvar, til slutt gjør det umulig for sykdom og smitte å bli utkjempet av. HIV er funnet i kroppsvæsker slik som blod, vaginalvæske, brystmelk og sæd.

Hva er AIDS?

Ervervet immunsvikt syndrom eller AIDS, er den siste fasen av HIV når kroppens immunsystem ikke lenger kan bekjempe infeksjoner. En lege gir diagnosen AIDS når kroppen opplever en eller flere AIDS-definerende sykdommer, utvikler visse typer kreft eller når immunsystemets CD4 celletall blir ekstremt lav.

Symptomer

Ifølge Joint FNs program for HIV / AIDS (UNAIDS), når noen først kontrakter HIV de kanskje ikke har noen tegn eller symptomer. Løpet av de første 2-4 ukene av hiv, er det vanlig å oppleve influensalignende symptomer som feber, hovne lymfeknuter, utslett og leddsmerter. I de sekundære stadier av HIV, symptomer inkluderer kroniske luftveisinfeksjoner, vekttap, diaré og feber. Symptomene øker og fremgang over tid.

Transmission

Hiv smitter ved ubeskyttet samleie eller oralsex med en HIV-smittet person, dele nåler eller sprøyter med noen som er HIV-smittet, eller viruset kan gis videre gjennom svangerskap, fødsel eller amming. I de tidlige dagene av epidemien, ble viruset noen ganger smitter ved blodoverføringer eller blodprodukter. Imidlertid har obligatorisk blodprøver tatt USA blodtilførsel en av de sikreste i verden.

HIV kan ikke inngås gjennom uformell kontakt inkludert hånd risting, hoste, nysing, hugging eller dele et drikkeglass. HIV kan heller ikke gått gjennom svømmebassenger, bad eller insektbitt.

Behandling

Det finnes ingen medisiner tilgjengelig som kurerer HIV, men det finnes behandlinger på markedet som hjelper hindrer utviklingen av AIDS. Den antiretrovirale (ARV) terapi bruker en kombinasjon av tre eller flere medikamenter for å forebygge HIV-viruset fra multiplisere i kroppen. Når veksten stopper, kroppens immunceller er i stand til å leve og beskytte kroppen lenger.

Forebygging & Testing

Det er ingen vaksine mot HIV, men det er en rekke måter for å beskytte mot den. Den beste forebygging er å avstå fra ubeskyttet sex og injeksjon narkotika. Medikamentelle behandlinger kan bidra til å redusere risikoen for HIV-smitte under svangerskapet.

Tidlig testing kan også bidra til å stoppe spredningen av HIV. Tester bruke spytt eller blod til å detektere antistoffer som HIV produserer når det infiserer kroppen. Det tar tre måneder eller lenger for disse antistoffene å utvikle, så det anbefales at du venter minst 12 uker etter mulig eksponering før testing. HIV-testing er konfidensielt og kan gjøres av de fleste helsepersonell.

Statistikk

Ifølge WHO er det over 33 millioner mennesker smittet med hiv over hele verden. Over to millioner av de smittede er barn. I 2008 ble 2,7 millioner mennesker smittet med hiv og 2 millioner mennesker døde av aids.