Digidexo.com

Endokrine sykdommer hos barn

Endokrine sykdommer hos barn


Det endokrine system er viktig for en god utvikling og vekst av barn. Den primære organer i det endokrine systemet inkluderer hypothalamus, hypofyse, skjoldbruskkjertelen, binyrene, og kjønnskjertler eller gonader og bukspyttkjertelen. Disse produserer hormoner, kjemikalier som styrer ulike prosesser i kroppen, blant annet vekst, blodsukker regulering og riktig seksuell utvikling. Når noen av disse kjertler slipper for mye eller for lite hormon, eller på feil tidspunkt, kan det oppstå problemer.

Diabetes

Diabetes oppstår når bukspyttkjertelen ikke klarer å produsere tilstrekkelig insulin, essensiell for å kontrollere blodsukkernivået. Ubehandlet, diabetes kan føre til farlige symptomer, inkludert koronar hjertesykdom, hjerneslag, nyreproblemer, nerveskader og blindhet.

Type I diabetes hos barn er vanligvis forårsaket av autoimmune sykdommer som angriper celler i bukspyttkjertelen som produserer insulin. Symptomer kan inkludere sterk tørste, hyppig vannlating, sult og vekttap. Barn med type I diabetes trenger regelmessige injeksjoner av insulin.

I type II diabetes, er kroppen i stand til å reagere på vanlig insulin. Unge mennesker som lider av denne lidelsen har en tendens til å være overvektig. Noen kan være i stand til å kontrollere denne formen for diabetes med kosthold eller muntlig medisiner. Imidlertid må mange vanlige insulininjeksjoner for å behandle sykdommen effektivt.

Hypertyreose og hypotyreose

Hypertyroidisme, også kjent som Graves 'sykdom, oppstår når thyroid produserer store mengder av hormonet. Hos barn kan symptomer inkluderer nervøsitet og skjelving, svetting, økt hjertefrekvens og blodtrykk, vekttap, utstående øyne og en forstørret skjoldbruskkjertel. Denne sykdommen er knyttet til autoimmune sykdommer som utløser skjoldbruskkjertelen til å overprodusere. Behandlingen består av medisiner som kan hemme hormonproduksjonen. I ekstreme tilfeller kan skjoldbruskkjertelen fjernes gjennom kirurgi eller behandlet med stråling.

I hypotyreose, produserer skjoldbrusk tilstrekkelige mengder av hormonet. Kroppens funksjoner kan bremse, fører til en redusert hjertefrekvens, vektøkning, redusert vekst, tørr hud og forsinket pubertet. Medisiner kan gis for å øke skjoldbrusk hormon nivåene.

Binyreinsuffisiens

Også kjent som Addisons sykdom, oppstår denne lidelsen når binyrebarken ikke klarer å produsere tilstrekkelige mengder kortikosteroidhormoner. Hos barn kan symptomer er tretthet og svakhet, kvalme, dehydrering, magesmerter, og endringer i huden. Binyreinsuffisiens behandles ved å erstatte kortikosteroider.

Cushings syndrom og Cushings sykdom

Denne forstyrrelsen er forårsaket av store mengder av glukokortikoider og oppstår oftest når barn er behandlet for autoimmune sykdommer med kortikosteroider syntetiske, slik som prednison. Det kan også være forårsaket av en tumor i hypofysen. Når dette skjer, er det som kalles Cushings sykdom. Symptomer vanligvis presentere sakte. De kan inneholde høyt blodtrykk, unnlatelse av å vokse, muskelsvakhet, overvekt, akne og hud blåmerker. Behandlingen innebærer fjerning av tumoren eller ved hjelp av medikamenter for å hemme hormonproduksjon.

Veksthormon Disorders

Hypofysen produserer veksthormon som styrer fysisk vekst hos barn. I sjeldne tilfeller kan en svulst utløse frigjøring av store mengder, noe som resulterer i en lidelse der veksten er ukontrollert, kjent som gigantism. Fjerning av svulsten vil løse problemet. Utilstrekkelig produksjon av hormonet kan resultere i et barns vekst svekkes. Supplerende hormonet kan gis for å hjelpe barn vokse normalt.

Veslevoksne puberteten

I sjeldne tilfeller kan hypofysen produsere store mengder gonadotropin. Dette stimulerer tidlig produksjon av kjønnshormoner, forårsaker sekundære kjønnstrekk å skje tidlig. Medikamenter som kan hindre produksjon av gonadotropin, er tilgjengelig.

Sosiale utfordringer

Barn med endokrine sykdommer kan møte alvorlige sosiale utfordringer. Dette kan være i form av å gjøre hyppige turer til helsesøster for insulin injeksjoner. Andre lidelser kan gjøre et barn synes uvanlige og skiller seg ut, dramatisk. Disse forskjellene kan føre til uønsket nysgjerrighet fra andre og hån fra jevnaldrende som noen ganger kan føre til mobbing.

Det fysiske, følelsesmessige og psykiske helsen til et barn med en endokrin lidelse bør overvåkes nøye sammen med de medisinske aspekter av sykdommen. Foreldre, foresatte, skoleledere og lærere bør være årvåken for tegn på negativ aktivitet mot barn med medisinske utfordringer av noe slag.

Utdanning er ofte den beste løsningen. Lære andre å bedre forstå barnets medisinske situasjonen kan bedre forholdet han har innenfor hans omgangskrets, familie og samfunnet som helhet.