Digidexo.com

Prostata Biopsi Prosedyrer

Prostatakreft er den nest vanligste formen for kreft hos amerikanske menn, med nydiagnostiserte tilfeller topping 190.000 hvert år. Mens en prostata kreft diagnose kan være svært skremmende, overlevelse for sykdommen er faktisk ganske høy. Riktig påvisning er en nøkkelkomponent i å oppnå slike behandlingsresultatene, og prostata biopsi er den definitive metode for å oppnå nøyaktige testresultater.

Foreløpige Testing

Vanligvis en urolog, eller spesialist i menns urin og kjønnsorganer, vil utføre en biopsi. Han kan utføre en digital endetarms eksamen, eller en spesiell blodprøve som vil måle tilstedeværelsen av prostata-spesifikt antigen (PSA); økt mengder av disse antigenene er indikatorer for kreft. Hvis den digitale eksamen avslører klumper på prostata, eller hvis PSA er forhøyet, han vil planlegge en biopsi for å direkte teste for tilstedeværelse av prostatakreft.

Forberedelse til Biopsi

Før en prostata biopsi, er det visse forberedelser du bør ta. Omtrent en uke før prosedyren, må du slutte å ta eventuelle ikke-steroide anti-inflammatoriske (NSAID) medisiner som ibuprofen eller acetylsalisylsyre. I tillegg bør du slutte å ta warfarin (Coumadin), eller hvilken som helst annen forbindelse som påvirker blodlevring. Din urolog kan også be deg om å slutte urte kosttilskudd.

På grunn av beskaffenheten av prosedyren, er infeksjonsrisiko fra avføring en bekymring, og urologen kan be deg om å utføre en hjemme klyster dagen for biopsi. Han kan også ha du tar antibiotika for å ytterligere redusere infeksjon mulighetene.

Som antydet i forrige avsnitt, er det sannsynlig urologen vil utføre en transrectal biopsi, ved hjelp av en spesiell nål til å passere rett gjennom veggen av endetarmen din. I noen tilfeller kan han foretrekker å få tilgang til prostata gjennom perineum (kjødet mellom pungen og anus) eller urinrøret (via tuppen av penis).

Den Biopsi

Hvis din urolog utfører en transrectal biopsi, vil han ha du ligger i et tilbaketrukket posisjon til å gi ham riktig tilgang. Han vil da rense stedet av biopsi og bruke en aktuell numbing agent. Før du starter selve biopsi, vil han sette inn en bildeenhet inn i rektum som vil tillate ham å få en ultralyd bilde av prostata. Når han ser nøyaktig hvordan prostata er plassert, vil han begynne biopsi.

Ved hjelp av en tynn, hul fjærbelastet pinne, vil han presse gjennom endetarmen veggen til prostata. Når han har nådd prostata, vil han bruke den fjær lasting mekanisme for å ta 10 til 12 små vevsprøver. Det er sannsynlig at du vil føle en viss grad av smerte for hver injeksjon. Hele prosedyren varer typisk ikke mer enn 30 minutter.

Aftermath

I kjølvannet av biopsi kan du oppleve noen felles midlertidig etter effekter, inkludert svak rektal blødning, sårhet, og blod i urinen, avføring eller sæd. Ta kontakt med din urolog for fullstendige ettervern retningslinjer, inkludert måter å overvåke potensielle tegn på mer varig eller mer alvorlige komplikasjoner.