Digidexo.com

Hva er IBS syndrom?

Irritabel tarm syndrom (IBS) --- også kjent som funksjonell tarm syndrom --- er en funksjonell lidelse i tarmen som forårsaker ubehag i magen, kramper, oppblåsthet, luft i magen, og forstoppelse eller diaré. IBS rammer oftest kvinner over 20 år.

Betydning

Ifølge Mayo Clinic, en av fem personer i United distriktsdomstol lider av IBS symptomer. IBS er primært en kronisk tilstand som kan styres gjennom endringer i livsstil.

Årsaker

De eksakte årsakene til IBS er ukjent, men følgende faktorer kan fungere som triggere: intoleranse for visse matvarer, stress, hormonelle endringer og underliggende sykdommer.

Behandling

Behandling av IBS er rettet mot lettelser symptomene. Behandlingen innebærer medisiner, stress og endringer i kostholdet. Noen mennesker kan trenge rådgivning for å håndtere stressrelaterte symptomer som ikke responderer på medisiner.

Medisinering

Medisinering egnet til å behandle IBS symptomer inkluderer fiber kosttilskudd, anti-diaré narkotika, antikolinerge medisin, antidepressiva og antibiotika. Alosetron og lubiprostone er to IBS-spesifikke legemidler som er godkjent for bruk hos kvinner.

Diet

Personer med IBS bør unngå matvarer som kan forverre symptomene, for eksempel fet mat, meieriprodukter, alkohol, kaffe og brus. De bør inkludere high-fiber matvarer i kostholdet.