Digidexo.com

Testing for Low Thyroid Funksjon

Hvis du tretthet lett, er følsomme for kulde og har gått opp i vekt uten noen åpenbar grunn, kan legen anbefale testing for å se om du har lavt skjoldbruskkjertelen. En tilstand som kalles hypotyreose kan føre til alle disse symptomene og mange flere. Foreløpige tester for lav skjoldbrusk-funksjonen innebærer en enkel blodprøve. Men hvis du aldri har hatt denne typen tester gjort, kan du lurer på om bokstavene og tallene på lab slip. Her er en enkel guide til hva legen er ute etter når du viser dine lab resultater.

Hva gjør Thyroid Do?

Den skjoldbrusk er en liten kjertel i forsiden av halsen består av to fliker som festes rundt luftrøret, og et bånd av vevet som kalles isthmus. Skjoldbrusk rolle er å produsere et hormon som regulerer stoffskiftet - ikke bare hvor raskt du mister vekt, men hjertefrekvensen, blodtrykk og kroppstemperatur. Men hypofysen i hjernen har en stor rolle i tillegg; hvis den oppdager at det ikke er nok thyroid hormon i kroppen, sender den sin egen skjoldbrusk stimulerende hormon (TSH) i skjoldbruskkjertelen. Innledende testing for lav skjoldbrusk funksjon bestemmer hvor mye TSH og thyroid hormon er i blodet ditt.

FT4 Levels

Selv brukes i entall anspent, er skjoldbruskkjertelen hormon faktisk laget av to hormoner: tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). T4 er produsert av skjoldbruskkjertelen; noe av dette T4 blir omdannet i organer slik som leveren og hjernen og blir T3. Gratis T4 (FT4) er T4 som kommer inn spesifikke vev i kroppen direkte. Derfor, måling av mengden av FT4 i blodet er et effektivt tiltak for å bestemme lave skjoldbruskkjertelen. FT4 nivåer som er lavere enn normalt kan være en indikasjon på hypotyreose.

TSH Levels

I forbindelse med FT4 nivåer, er TSH nivåene også sjekket for å se hvor mye hormon som blir utgitt av hypofysen. Når skjoldbruskkjertelen er lavt, fortsetter hypofysen for å ekspedere TSH før det er godtgjort at det er normalt nivå av T4 i kroppen, og deretter slås av hypofysen. Høye nivåer av TSH kan indikere at hypofysen jobber overtid til ingen nytte. Høy TSH nivåer kombinert med lave FT4 nivåer indikerer lavt skjoldbruskkjertelen.

Hva med T3?

Hvis din i skjoldbruskkjertelen er lav nok til å forårsake hypotyreose, kan du fortsatt ha en normal T3 nivå, da dette er ofte den siste hormon vise svingninger. Selv noen som er i den ekstreme spekter av hypotyreose kan ha høye TSH-nivå og lavt FT4 nivåer, men helt normalt T3. Så ikke bli overrasket hvis din første laboratoriearbeid bare innebærer en TSH og FT4 test. T3 testene er oftest brukt for å avgjøre om skjoldbruskkjertelen er overaktiv.

Andre måter å vurdere Low Thyroid Funksjon

En vurdering av FT4 og TSH-nivåer kan fortelle legen din hvis du har lav skjoldbrusk funksjon, men det vil ikke forklare den underliggende årsaken. Mange tilfeller av hypotyreoidisme er forårsaket av en autoimmun lidelse kalt Hashimotos sykdom. En skjoldbrusk antistofftest kan avgjøre om visse antistoffer er til stede i blodet som er knyttet til denne lidelsen. Et radioaktivt jod opptak (RAIU) test innebærer å ha du svelge en liten mengde radioaktivt jod for å finne ut hvor mye av det skjoldbruskkjertelen tar i. En lav RAIU er kjent når skjoldbruskkjertelen er underactive. I tillegg kan en skanning av selve kjertelen selv fås til å oppdage noe unormalt.