Digidexo.com

Tegn og symptomer med fruktoseintoleranse

Fruktoseintoleranse er en tilstand der en person ikke har proteinet som kreves for riktig fordøye fruktose, en fruktsukker. Fruktose er naturlig til stede i kroppen, og blir brukt til å lage kunstige søtningsmidler for drikkevarer og næringsmidler. Mens noen av symptomene på fruktoseintoleranse er relativt mild, andre er ganske alvorlig og krever øyeblikkelig legehjelp. Jo før du vet at du har denne intoleransen, jo bedre din generelle helse.

Årsaker fruktoseintoleranse

For det meste, er fruktose intoleranse en arvelig tilstand som kan presentere seg selv i babyer. Den primære årsaken er mangelen på aldolase B, som er ansvarlig for å fordøye fruktose riktig. Dette betyr at hvis du spiser fruktose, er plutselig ikke klarer å endre glykogen til glukose i kroppen din. Dette gjør at blodsukkeret faller kraftig og kan gjøre giftstoffer hoper seg opp i leveren din.

Fatigue

De med fruktoseintoleranse kanskje først merke at de er trøtt hele tiden. For det meste, presenterer dette seg i babyer, som vil sove oftere enn normalt. Siden kroppen ikke behandler sukker til energi, kan det føre til tretthet, svakhet og søvnighet.

Digestive Issues

En av de viktigste symptomene på fruktoseintoleranse er et problem med fordøyelsen generelt. Babyer kan ikke mate veldig godt og gå ned i vekt. Barn og voksne kanskje merke magesyke etter å ha spist noe mat som inneholder fruktose inkludert kvalme, oppkast og diaré. Du kan også finne at du er laget fysisk syk på selv tanken på å spise frukt fordi de kvalmende effekter du har opplevd i det siste.

Hypoglykemi

Et annet vanlig symptom på fruktoseintoleranse er hypoglykemi. Hypoglykemi er en tilstand der blodsukkeret faller under normale og forventede nivåer. Siden fruktoseintoleranse forstyrrer kroppens evne til å bryte ned glykogen til glukose, kan du oppleve hypoglykemi veldig plutselig, ofte rett etter at du spiser noe som inneholder fruktose.

Leversvikt

En av de mest alvorlige symptomer på fruktose intoleranse er leversvikt. Selv relativt sjeldne, kan leversvikt komme plutselig i svært alvorlige tilfeller av fruktoseintoleranse. Dette ville være mest merkbar ved gulsott, eller gulning av huden. Umiddelbar behandling er nødvendig i alvorlige tilfeller av fruktoseintoleranse.