Digidexo.com

Non-Hodgkins lymfom hos barn

Non-Hodgkins lymfom er en type kreft som angriper lymfesystemet. Ifølge Yale New-Haven barnesykehus, i USA er det den tredje vanligste kreftformen i barndommen. Det har en tendens til å forekomme oftere hos gutter. Selv om det kan påvirke barn i alle aldre, er det mest vanlig hos barn fra alderen 7 til 11.

Typer

Ifølge American Cancer Society, er det tre hoved subtyper av non-Hodgkins lymfom som oppstår hos barn. Det er viktig å finne ut hva subtype et barn har, da behandlingen kan variere. Lymfoblastisk lymfom utgjør om lag 30 prosent av tilfellene av non-Hodgkins lymfom hos barn. Burkitt eller ikke-Burkitt lymfom er den vanligste og er diagnostisert undertype på 40 til 50 prosent av barn. Den tredje undertype, som utgjør om lag 25 prosent av diagnostiserte tilfeller, kalles stor celle lymfom.

Symptomer

Vanlige symptomer kan være feber, nattesvette, redusert appetitt og tretthet. Huden kan klø og barnet kan ha smerter i bein. Hvis en masse har utviklet, kan ytterligere symptomer oppstår avhengig av plasseringen. For eksempel kan en svulst i brystet forårsake hoste og problemer med å puste. Symptomene kan utvikle seg raskt, i henhold til Barnehealthcare of Atlanta Sykehus.

Diagnose

Det er flere måter å diagnosen non-Hodgkins lymfom hos barn. En brystet X-ray kan oppdage en masse i brystet. En datastyrt tomografi scan er en annen test for å oppdage svulster i kroppen. En biopsi av et stykke av en lymfeknute er ofte utført. Vevet blir analysert for tilstedeværelsen av kreftceller. En benmargsbiopsi er gjort for å se etter kreftceller i margen. For å finne ut om lymfom har spredd seg til sentralnervesystemet, er en lumbalpunksjon gjort.

Stages

Når diagnosen non-Hodgkins lymfom er laget i et barn, leger avgjøre hvor langt kreften har spredd seg. Dette er kjent som iscenesettelse. Kreften anses stadium en Hvis det bare er en tumor i kroppen. I trinn to, kan det være et andre tumor, men det er på samme side av legemet. Med scenen tre sykdom, kan barnet har flere tumorer på begge sider av kroppen, men ingen sykdom i sentralnervesystemet eller benmarg. Den siste fasen av non-Hodgkins lymfom hos barn er scenen fire og betyr at sykdommen har spredd seg til beinmargen eller sentralnervesystemet.

Behandling

Kjemoterapi er den viktigste typen behandling som brukes til å behandle non-Hodgkins lymfom hos barn, ifølge American Cancer Society. En kombinasjon av medikamenter er vanligvis gitt i sykluser. Dette betyr kjemoterapi gis og etterfulgt av en periode med oppgang. De nøyaktige medikamenter og antall sykluser avhengig av undertype av sykdommen og stadium av kreft.

Kirurgi er vanligvis bare utføres hvis en svulst som forårsaker livstruende problemer, for eksempel en stor svulst som forårsaker en hindring i luftveiene eller tarmene. Strålingsterapi er også brukt til å redusere svulststørrelsen, eller hvis sykdommen har spredd seg til ryggmargen eller hjernen.