Digidexo.com

Årsaker til obstruktiv gulsott

Årsaker til obstruktiv gulsott


Gulsott er en gulfarging av hud, øyne og andre vev på grunn av sirkulasjonen av overflødig bilirubin i kroppen. Obstruktiv gulsott, også kjent som "kolestase," er forårsaket av nedsatt gallestrømmen. Vanlige årsaker til denne tilstanden inkluderer leversykdom, narkotika reaksjoner, alkoholisme, gallegang steiner og kreft.

Fysiologi av gulsott

Bilirubin er et nedbrytningsprodukt av heme, et protein som finnes i røde blodceller (RBC), benmarg, leverceller og annet vev. Mest sirkulerende bilirubin kommer fra nedbrytningen av nedlagte eller skadede RBC. Bilirubin er ikke vannløselige, slik at det er bundet til albumin for transport gjennom blod til leveren. Der det er konjugert (gjort vannoppløselig) og deretter utskilles i gallen. Bile er brutt ned i tarmen til stercobilinogens, som skilles ut i avføringen eller re-absorbert og utskilles igjen i gallen. En liten del går over i urinen som urobilinogen. Stercobilinogen og urobilinogen er pigmenter som gir avføring og urin sine farger. Enhver patologi langs denne veien vil resultere i en oppbygging av bilirubin i blodet og symptomer på gulsott.

Obstruktiv Gulsott

Kolestase, eller obstruktiv gulsott, oppstår når strømmen av galle fra leveren til tarmen blir blokkert eller svekket. Dette kan forekomme inne i leveren (intrahepatisk) eller utsiden av det (ekstrahepatiske).

Intrahepatisk Årsaker

Enhver tilstand som skader leveren celler kan forårsake obstruktiv gulsott. De vanligste årsakene er hepatitt, alkoholisme og narkotika som er giftig for leveren. I disse forholdene, vil blodprøver viser forhøyede leverenzymer, som tyder på leverskade. I tillegg til gulsott, symptomer på intrahepatisk obstruksjon inkluderer ascites (hevelse i magen på grunn av redusert sirkulasjon gjennom leveren) og forstørret milt.

Ekstrahepatiske Årsaker

Den felles kanal bærer gallen fra leveren til tarmene. Enhver blokkering av kanalen vil føre til obstruktiv gulsott. De vanligste årsakene er galle steiner i kanalen og bukspyttkjertelkreft. Galle steiner eller gallestein, dannes i galleblæren, som lagrer galle som produseres av leveren. Hvis en stein losjer i galleblæren duct, smertefulle abdominale symptomer oppstår. Steiner som passerer gjennom galleblæren kanalen og hindrer den felles gallegang kan forårsake pankreatitt og obstruktiv gulsott i tillegg til magesmerter. Kreft i bukspyttkjertelen forårsaker obstruktiv gulsott når svulsten presser på felles gallegang. Dette er ofte det første merkbare symptom på kreft i bukspyttkjertelen.

Tegn og symptomer på obstruktiv gulsott

Den mest åpenbare tegn på gulsott er gulfarging av hud og øyne som gir sykdommen sitt navn ("jaune" er det franske ordet for gul). I obstruktiv gulsott, kan bilirubin ikke passere til tarmen. Krakken er blek, fordi stercobilinogen ikke er dannet. Overflødig konjugert bilirubin smitter over til nyrene og skilles ut som urobilinogen, som gir urinen en veldig mørk farge. All-over kløe kan resultere fra overskudd av gallesalter dannes i legemet. Symptomer på den underliggende sykdom eller substans (i tilfelle av alkoholisme og legemiddeltoksisitet) vil være til stede. Langsiktige symptomer inkluderer en mørkere hudfarge (den såkalte "bar rom tan"), manglende evne til å danne blodpropper (gallesalter er nødvendig for absorpsjon av vitamin K, avgjørende for clotting prosessen), og osteoporose på grunn av malabsorpsjon av vitamin D og kalsium.

Behandling

Behandling årsaken obstruktiv gulsott vil vanligvis løse symptomene. I kroniske eller irreversible lidelser, er kolestyramin gis for å binde gallesalter og lindre kløe. Tilskudd av vitaminer D, K og kalsium kan gis for å motvirke malabsorpsjon. I tilfelle av ekstrahepatiske obstruksjon, kan kirurgi være nødvendig å fjerne hindringen og løse symptomene.