Digidexo.com

Livmorhalskreft Spørsmål og svar

Livmorhalskreft er en vanlig kreft blant kvinner. Ifølge Mayo Clinic, er livmorhalskreft utbredt blant halvparten av kvinner mellom 35 og 55. I mange tilfeller spiller den menneskelige papillomavirus en sentral rolle i utviklingen av livmorhalskreft. De fleste kvinner, når infisert med HPV, kan bekjempe infeksjon med deres immunsystem. Imidlertid kan noen kvinner havn HPV i kroppen i årevis, før viruset omdanner seg til kreftceller. Celleprøve tester og en forebyggende vaksine kan bidra til å bekjempe livmorhalskreft.

Årsaker

I kroppen din er normale celler som vokser og til slutt dør. Hvis disse friske celler bli kreft, kreftcellene begynner å formere seg i et hurtig tempo. Kreftceller dør aldri. Til slutt kreftceller akkumulerer og danne en stor masse som blir en tumor. Ifølge Mayo Clinic, er HPV involvert i utviklingen av livmorhalskreft, som de fleste tilfeller av diagnostisert livmorhalskreft er forårsaket av virus. Andre årsaker til livmorhalskreft kan omfatte genetikk, miljø og livsstilsvalg.

Typer

Livmorhalskreft faller under to hovedtyper. Plateepitelkarsinom i utgangspunktet form som tynne, flate celler. Disse cellene linje bunnen av livmorhalsen. Adenokarsinomer vises i den øvre delen av livmorhalsen. Ifølge Mayo Clinic, plateepitel karsinom utgjør mer enn 80 prosent av livmorhalskreft, mens adenokarsinomer utgjør nesten 20 prosent.

Symptomer

Når du først utvikle livmorhalskreft, symptomene er ikke åpenbar. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, er livmorhalskreft symptomer uttales. Du vil ha blødning etter samleie eller mellom periodene. Hvis du har gått gjennom overgangsalderen, vil du blø hvis du utvikler livmorhalskreft. Samleie kan være smertefullt, eller du kan skade etter å ha samleie. Du kan også oppleve en vassen, blod utflod, ledsaget av en stygg lukt. Det er viktig at hvis du får noen av disse symptomene, for å bli vurdert av en lege.

Diagnose

Hvis du får en celleprøve, og resultatene kommer tilbake unormal, vil legen ønsker å gjennomføre en prosedyre som kalles en colpscopy. Cervix er undersøkt under et spesielt mikroskop kalles en colpscope. Dersom unormale celler oppdages, er en biopsi tatt. Hvis det blir oppdaget at du har livmorhals caner, vil din lege da iscenesette alvorlighetsgraden av sykdommen.

Stages

Det er fem stadier av livmorhalskreft, med den siste fasen er det verste. Stage O, er minimal, med cancer som blir opprettholdt i løpet av cervix overflate. Trinn I livmorhalskreft opprettholdes inne i livmorhalsen. Stage II er identifisert av kreften sprer seg fra livmorhalsen til livmoren din. Stage III er der kreften er nå plassert i livmorhalsen, livmor, og nedre regioner av skjeden din. Stadium IV er ansett å være aggressivt. På denne oppsetningen har kreft spredning, og spre seg til omkringliggende organer eller bein.

Behandling Alternativer

Avhengig av alvorlighetsgraden av livmorhalskreft, kan behandlinger varierer fra ikke-invasiv til invasiv kirurgi prosedyrer. Laserkirurgi kan brukes til å drepe av noen kreftceller eller forstadier. Celler kan fjernes fra munningen av livmorhalsen med en fremgangsmåte kjent som leep, eller elektrokirurgisk eksisjon prosedyre. Cryosurgery er en prosedyre der kreft eller forstadier til cellene er frosset og drept. I alvorlige tilfeller kan en hysterektomi gjøres for å fjerne alle deler av dine seksuelle organer (dvs., livmorhals, livmor). Stråling eller cellegift kan også vurderes for å drepe eventuelle gjenværende kreftceller.

Forebygging / løsning

Siden livmorhalskreft skyldes HPV, alltid bruke kondom når du har samleie. Også begrense din mengde seksuelle partnere, unngå røyking og få vaksinert. Ifølge Mayo Clinic, er Gardisil mest effektive hos kvinner som ennå ikke har hatt samleie. Dette er på grunn til ikke å bli utsatt for HPV før de blir vaksinert. Det anbefales at jenter mellom 11 og 12 få vaksinert, så vel som kvinner i alderen 13 og 26 (hvis ennå ikke er vaksinert). Regelmessige pap testene er også nødvendig for å screene for eventuelle unormale celler.