Digidexo.com

Munn og tannkjøtt sykdommer

Periodontal (tannkjøtt) sykdom er en alvorlig og kronisk bakteriell infeksjon i munnen. Da forblir ubehandlet, kan det sive inn i blodet og forårsake problemer i andre områder av kroppen din. I tillegg til tannkjøttsykdommer, er det en rekke andre orale tilstander som kan oppstå, noen som kan være potensielt alvorlig.

Peridontal Disease

Periodontal sykdom kan utvikle seg når bakterier i plakk (gummy, fargeløs film som uendelige dannes på tennene) fører til en betennelse i tannkjøttet tallet. Gingivitt er den minst alvorlige formen for periodontal sykdom og er reversibel med behandling av tannlege og en forpliktelse til god munnhygiene.

Da forblir ubehandlet, kan gingivitt utvikle seg og bli til periodontitt. Periondontitis oppstår når støttende vev og bein omgitt tennene er slitt ned og ødelagt. Over tid, kan tennene løsne og må kanskje bli hentet.

Andre Mouth Disorders

Mens tannkjøttsykdom er den mest utbredt sykdom i munnen, er det en rekke andre tilstander og sykdommer som kan påvirke munnen og omgivende vev.

Burning Mouth Syndrome

Brennende munn syndrom er en ganske vanlig, men dårlig forstått tilstand som oftest rammer kvinner etter menopausen. Mennesker rammet av sykdommen oppleve en brennende følelse på tungen, samt endringer i smak og munn tekstur. Brennende munn syndrom går bort av seg selv etter en tid.

Canker sår og forkjølelsessår

Canker sår er en vanlig form for munnsår. Disse smertefulle røde flekker eller ujevnheter vanligvis dukker opp på den indre overflate av kinnene og lepper, tunge, myke ganen og basen av tannkjøttet. De kan være et tegn på en svak eller svekket immunforsvar.

Forkjølelsessår eller munnherpes er lesjoner som bryter ut på leppene. De er knyttet til gjentatte utbrudd av herpes simplex virus, type 1.

Leukoplaki

Leukoplaki vises på innsiden av kinnet eller på tungen som en forstadier lesjon. Leukoplaki er et resultat av kronisk irritasjon som kan skyldes ujevne tenner eller grove og ujevne flekker på proteser, kroner og fyllinger. Lesjonene er vanligvis ufarlig og kan fjernes kirurgisk.

Oral Cancer

Symptomer på kreft i munnhulen variere betydelig. De omfatter rød, hvit eller en blanding av røde og hvite flekker i munnen eller på leppene. Det kan være et sår på en eller begge av de områder som ikke vil gro.

Du kan også oppleve blødninger i munnen, ubehag ved svelging og muligens løse tenner. Hvis du opplever noen av disse symptomene, bør du oppsøke lege eller tannlege så snart som mulig.

Munn Sykdommer kan indikere andre helseplager

En rekke andre helsetilstander kan starte med unormale muntlige forhold. Dette kan omfatte spiseforstyrrelser, noen kreftformer, syfilis og gonoré.