Digidexo.com

Nyresvikt Symptomer

Nyresvikt Symptomer


Nyresvikt er et tap av nyrefunksjon som enten plutselig eller kronisk. Mange årsaker kan tilbakeføres til nyresvikt, og det kan være mulig å behandle eller ikke-behandles, avhengig av alvorlighetsgraden eller årsaker. Symptomer på nyresvikt er brutt ned i tre kategorier avhengig av alvorlighetsgraden av tilstanden - akutt, kronisk eller slutten stadium nyresvikt. Deteksjon nyresvikt symptomer tidlig kan gjøre en betydelig forskjell i evnen til å behandle en pasient.

Fakta

Nyrene har mange viktige funksjoner, som for eksempel filtrering av blod og fjerning av avfall, å kontrollere blodtrykket, bevare elektrolytter og stimulerer produksjonen av røde blodceller. Når nyrene ikke fungerer på riktig måte, overskytende vann og avfallsprodukter tilbake opp i resten av kroppen. Nyresvikt oppstår når det er noen forstyrrelser av blodtilførselen til nyrene.

Årsaker

Ifølge Baylor College of Medicine Department of Surgery i Houston, Texas, kan nyresvikt årsaker oppstå av mange grunner. Infeksjon, traumer, kjemisk eksponering, medisiner, vaskulære sykdommer og urin blokkering er bare noen få grunner nyresvikt kan forekomme. Personer som lider av diabetes, sigdcelleanemi, blodsykdommer, leversykdom, immunsykdommer, kronisk infeksjon, høyt blodtrykk eller alkohol eller stoffmisbruk er også i fare for nyresvikt. Vaskulær kirurgi pasienter kan også være i faresonen for å utvikle nyresvikt.

Akutt nyresvikt Symptomer

Akutt nyresvikt kan være dødelig hvis den ikke diagnostiseres og behandles i løpet av få dager. Symptomene er kvalme og oppkast, hodepine, tretthet, ryggsmerter og lite eller ingen urinproduksjon. Andre symptomer inkluderer hevelse i ankler, føtter eller ben, kortpustethet, tretthet, forvirring, kramper, eller koma i alvorlige tilfeller. I de fleste tilfeller, hvis årsaken til akutt nyresvikt er funnet og behandlet i tide, kan fullstendig gjenoppretting oppstå.

Kronisk nyresvikt Symptomer

Ifølge Mayo Clinic, er kronisk nyresvikt den progressive tap av nyrene evne til å filtrere blodet slik at farlige nivåer av avfallsstoffer og væske for å bygge opp i kroppen. I mange tilfeller trenger pasientene ikke gjenkjenne et problem før de har mistet 75 prosent av sin nyrefunksjon. Kronisk nyresvikt symptomer er kvalme, oppkast, tretthet, svakhet, søvnvansker, høyt blodtrykk, lavt urinmengde, anemi, mørk farget urin, tap av appetitt, vektøkning eller tap, hodepine, hevelse i føtter eller ankler, vedvarende kløe, muskel rykninger, leggkramper, gulaktig hudfarge, lett blåmerker, og siden smerter eller smerter i midtre eller korsryggen. Behandling av kronisk nyresvikt er i hovedsak å stoppe eller bremse utviklingen av sykdommen ved å behandle de underliggende årsakene.

Ende nyresvikt Symptomer

Slutt nyresvikt er bare behandles gjennom dialyse eller nyretransplantasjon. Symptomer på slutten stadium nyresvikt er svært lav produksjon av urin, slapphet, hodepine, ekstremt kløende hud, hevelse i magen, armer, ben og ansikt, muskelrykninger eller kramper, blod i oppkast eller avføring, fuzzy tungen og ammoniakk luktende ånde. Slutt nyresvikt vanligvis oppstår når kronisk nyresvikt har kommet til der nyrene er kun fungerer på 10 prosent av sin kapasitet.

Konklusjon

Selv nyresvikt symptomene er ofte umulig å oppdage, særlig i den kroniske fasen, er det viktig å være oppmerksom på symptomer og diskutere disse med legen din. Jo tidligere nyresvikt detekteres, jo raskere kan bli behandlet, og i noen tilfeller, kan en fullstendig utvinning oppnås.