Digidexo.com

Risiko for lavt progesteron nivå tidlig i svangerskapet

Progesteron er et hormon som produseres av eggstokkene som er ansvarlig for jevning slimhinnen i livmoren og forbereder den for implantering av et befruktet egg. Kvinner som lider av lavt progesteron nivå før unnfangelse og under eggløsning kan ha en vanskelig tid å bli gravid. De som klarer å lykkes unnfange er en økt risiko for spontanabort uten riktig mengde progesteron trygt opprettholde svangerskapet.

Funksjon

Under en kvinnes reproduktive syklus, er egget frigjøres fra follikkelen, kalt corpus luteum, som produserer progesteron for ca 12 til 16 dager. Etter befruktning, fortsetter corpus luteum å produsere progesteron inntil placenta overtar på 10 uker. Progesteron opprettholder en sunn graviditet før fødsel, og uten tilstrekkelige mengder av hormonet vil oppstå en spontanabort. Det forhindrer livmorkontraksjoner, hemmer immunresponser og reduserer prostaglandiner, som er hormonelike stoffer som kontrollerer blodtrykket.

Identifikasjon

Progesteron naturlig stiger betydelig etter eggløsning i forberedelse til livmoren for å motta et befruktet egg. Ved å kartlegge basal kroppstemperatur hver måned før unnfangelsen, kan en kvinne anslå hvis hennes progesteron nivåene er tilstrekkelig. En økning i progesteron er ledsaget av en økning i kroppstemperatur, altså, hvis kroppstemperatur ikke stiger konsekvent etter eggløsning en helsepersonell bør kontaktes for å avgjøre om alle hormonene er på de anbefalte nivåene.

Betraktninger

Kvinner som har utilstrekkelig progesteron produksjonen kan også ha lavt østrogennivå da østrogen er ansvarlig for å regulere progesteron. Østrogen og progesteron arbeide sammen intrikat å sikre riktig fosterutvikling gjennom hele svangerskapet. Mens testing spesielt for progesteron nivå er ikke rutine på mange helseinstitusjoner på grunn av kostnadene og uerfarenhet til helse tolkninger, helsepersonell kan utføre en enkel blod, urin eller spytt-test for å avgjøre om andre hormoner, inkludert østrogen, er på tilstrekkelig nivå.

Forebygging / løsning

Progesteron kremer kan brukes etter eggløsning for å supplere en kvinnes naturlig progesteron. Også, kan vaginal progesteron stikkpiller bli brukt en-to ganger per dag starter en dag eller to før eggløsning og fortsetter i opptil 11 uker etter at eggløsning har funnet sted. Progesteron kosttilskudd er designet for å øke progesteron som eggløsning og fortsetter etterpå, men er neppe å heve progesteronnivåene riktig mengde hvis den startes etter å ha fått en positiv graviditetstest.

Advarsel

Kvinner med lavt progesteron nivå og som vurderer bruk av progesterontilskudd bør diskutere mulige risikoer og bivirkninger med helsepersonell. Progesteron kosttilskudd bør bare brukes under tilsyn av en lege og doseringsanvisningen bør følges nøye. Kontakte helsepersonell umiddelbart hvis noen bivirkninger blir lagt merke til mens du tar progesteron kosttilskudd.