Digidexo.com

Typer av roten kanalene

"Rotfylling:" ordene selv er nok til å sette tennene på kanten, conjuring bilder av ubehag fra en invasiv prosedyre, etterfulgt av smertefull utvinning. Alle har hørt ordtaket: "Jeg vil heller ha en rotfylling enn ..." Rotfylling behandling er den viktigste prosedyren innen endodonti, spesialitet i odontologi opptatt med sykdommer i tann papirmasse og vev.

Typer

Det er i utgangspunktet to typer endodontiske behandlinger. Den ene er den vanlige root-kanalen terapi, som finner sted når massen inne i en rotfylling systemet blir infisert. Den andre typen av fremgangsmåte, kjent som en apicoectomy, er ofte nødvendig når en pasient som mottok en første rotfylling behov for en andre behandling på grunn av trauma eller dyp ny nedbrytning som fører til ny smitte.

Root Canal Therapy

De fleste root-kanalen behandlinger krever ikke mer enn to besøk til en endodontist. Under behandlingen, numbs endodontist den infiserte tann med bedøvelse, og deretter åpner kronen på tannen. Åpning kronen gir tilgang til rotkanalen systemet og pulpa. Endodontist fjerner den syke masse, deretter renser og former rotkanalen for fylling. Rengjøring og forming er et viktig skritt i rotfylle. Etter at kanalen er renset og formet, fyller endodontist rotkanalen med guttaperka, et biokompatible gummilignende materiale. Etter fylling, forsegler endodontist kanalen før du plasserer en midlertidig fylling for å lukke berørte tann. En permanent krone er plassert senere, vanligvis av pasientens vanlige tannlege.

Apicoectomy

På grunn av kompleksiteten i rot-kanalsystem, er det mulig for infiserte massen til å forbli i systemet. I andre tilfeller kan dypt forfall eller noen nye traumer føre til ny infeksjon, noe som krever ekstra endodontisk behandling. I slike tilfeller kan pasienter trenger å gjennomgå en ny rotfylling. I andre tilfeller kan imidlertid endodontist utføre en apicoectomy. Denne operasjonen kan oppstå hvis en andre rotfylle er vellykket eller ikke kan gjøres.
Denne prosedyre innebærer å fjerne spissen av tannroten, sammen med den nye infisert vev. Siden denne fremgangsmåten innebærer bruk av et operasjonsmikroskop, vises en apicoectomy noen ganger referert til som endodontisk mikrokirurgi.

Etter operasjonen

Pasienter som gjennomgår en apicoectomy kan oppleve smerte og hevelse etter operasjonen. Smerte kan vanligvis behandles med over-the-counter medisiner. Hevelse og smerte er vanligvis borte innen to uker.

Betraktninger

Til tross for sitt rykte, er root-kanalen terapi ikke så vondt, takket være fremskritt innen tannteknikk og anestesi. Teknologiske fremskritt har gjort det lettere for tannleger å oppdage root kanalene som trenger behandling eller ikke får tilstrekkelig oppmerksomhet. De fleste pasientene, faktisk, har indikert at de var generelt behagelig under sine root-kanalen behandlinger.