Digidexo.com

High fiber dietter og forstoppelse

High fiber dietter og forstoppelse


Forbruker en tilstrekkelig mengde fiber (også kjent som grovfôr) er nødvendig for sunn funksjon av fordøyelsessystemet, spesielt for eliminering av avfall. Stadig denne biten av informasjon blir allment kjent, og det er en god ting. Men det er et ordtak som "Et lite kunnskap er en farlig ting", og i dette tilfellet holder sant. Det er ikke tilstrekkelig å vite at fiberen er nødvendig å kvitte seg med forstoppelse. Det er noen flere punkter som du bør forstå for å opprettholde en sunn tarm funksjon.

Hva er Fiber?

Kostfiber er sammensatt av cellulose, pektiner og andre planteelementer. Det er den delen av det vi spiser som ikke får fordøyd og hjelper presse maten gjennom fordøyelseskanalen.
Det finnes to typer fiber, uløselige og løselige, og hver tjener sin funksjon i å hjelpe deg å oppnå optimal helse. Løselig fiber, som navnet tilsier, oppløses i væske, mens uløselige fiber ikke. Hverken fibertype oppsluttes.
Uløselig fiber beveger seg gjennom tarmen ved å absorbere vann, mens løselig fiber blir geléaktig når det absorberer vann. Begge typer fibre er funnet i planter i varierende grad, og begge er nødvendige for å hindre forstoppelse.

Naturlige kilder til kostfiber

Løselig fiber kan bli funnet i havre, rug og bygg; frukter som bananer, epler, pærer, bær og plommer; grønnsaker som brokkoli, gulrøtter, løk, søtpoteter; og alle typer bønner. Uløselig fiber finnes i skinn av plommer, epler og poteter samt helkornprodukter av alle slag og nøtter og frø, spesielt linfrø.

Andre kilder til fiber

De beste kildene til kostfiber for en optimal funksjon av fordøyelseskanalen finnes naturlig i maten vi spiser. Men i det samfunnet vi lever i, folk generelt ønsker en rask løsning, og det er alltid noen som er villig til å gi det. Derfor er det en overflod av fiber kosttilskudd på markedet. Det er fibertilskudd i tablettform, og det er pulver som kan blandes med væske. Et annet alternativ nå tilgjengelig er forberedt mat med høyt fiberinnhold, for eksempel høy fiber frokostblanding, ernæring barer og selv yoghurt.

Helse Fordeler

I tillegg til å hjelpe hindre forstoppelse, gir en høy-fiber diett andre svært viktige helsefordeler. Fiber hjelper deg å regulere vekten ved å bidra en metthetsfølelse når du spiser. Fiber hjelper også hindre hemorroider ved å holde tarmen knirkefritt. Ved å hjelpe eliminere giftstoffer og opprettholde pH-nivåer, hjelper fiber hindre tykktarmskreft. Fiber har også vist seg å bistå i å forebygge hjertesykdom ved å redusere nivået av dårlig kolesterol (LDL). Enda en annen viktig fordel med fiber er at den bidrar til å regulere frekvensen av sukker absorpsjon av kroppen som bidrar til å opprettholde en sunn vekt og er spesielt gunstig for personer med diabetes.

Advarsel

Det anbefales at du spiser mellom 20 og 35 g fiber hver dag, minst. Noen naturlige kilder for diettfiber som frukt og grønnsaker inneholder væske i tillegg til fiberen. Hele korn, på den annen side, er tørre. Du kan også velge å supplere fiber du får fra maten du spiser med flere kilder. Uansett, husk at du trenger å konsumere en tilstrekkelig mengde væske, vann spesielt (minst åtte glass per dag). Fiberen må være flytende for å absorbere for å gjøre sin vei gjennom tarmkanalen. Ellers kan du få en motsatt effekt av hva du prøver å oppnå, og ende opp med forstoppelse.