Digidexo.com

Colon Betennelse Behandling

Colon Betennelse Behandling


Ulcerøs kolitt er den tekniske betegnelsen på det som mange kjenner som betennelse i tykktarmen. Det er ansett å være en inflammatorisk tarmsykdom (IBD), et generelt uttrykk gitt for mer enn en type av tarmlidelser. Ulcerøs kolitt forårsaker betennelse og sår å danne på slimhinnen i tykktarmen og endetarmen, noe som resulterer i blødning og hyppig diaré. Denne tilstanden kan oppstå i noen, vanligvis begynner mellom 15 og 30. Behandlingen varierer avhengig av alvorlighetsgraden av personens tilstand og spenner fra bruk av medisiner til kirurgi.

Betydning

Ulcerøs kolitt kan være vanskelig å diagnostisere på grunn av sine symptomer tett ligner hverandre IBD, Crohns sykdom. Den mest nøyaktige måte å skille mellom de to er å gjennomgå en kolonoskopi. Selv om symptomene kan være nært beslektet, er det viktig å kjenne dem igjen slik at du kan være riktig diagnostisert og behandlet. Jo lenger en person lider av denne tilstanden, jo større sin sjanse for å utvikle tykktarmskreft i fremtiden.

Aminosalisylater (5-ASA)

Dette er medikamenter som kontrollerer betennelse i tykktarmen, og er foreskrevet for folk som lider av mild til moderat ulcerøs kolitt. Det kan tas oralt, eller gis i form av et klyster eller stikkpille. Formen av medikamentet er avhengig av plasseringen av inflammasjon.

Kortikosteroider

Denne behandlingen inneholder stoffer som prednison, hydrokortison og methylprednisone. Disse bidrar til å redusere betennelse i tillegg, og er foreskrevet for dem som lider av moderat til alvorlig ulcerøs kolitt. De brukes også for de som ikke responderer på behandling med 5-ASAs. Midlene for administrering inkluderer oralt, intravenøst, ved hjelp av et klyster eller gi pasienten en stikkpille. Igjen, den metode som brukes, avhenger av plasseringen av inflammasjon.

Immunomodulatorer

Disse stoffene er også foreskrevet for å redusere betennelse i tykktarmen, men gjør de det ved å jobbe på pasientens immunsystem. Disse brukes for de som ikke svare på 5-ASAs eller kortikosteroider, eller de som har utviklet en avhengighet av kortikosteroider. Middelet er oralt, er imidlertid medisinen treg skuespill og kan ta opptil seks måneder før full nytte blir lagt merke til.

Sykehusinnleggelse

For de som lider av alvorlig blødning eller diaré, og er å bli dehydrert, legen kan innrømme dem inn på sykehuset før disse symptomene stoppe. Han vil som regel bestille en spesiell diett for dem og mate dem væsker gjennom en IV, sammen med medisiner. Kirurgi kan også være nødvendig.

Kirurgi

Mellom 25 og 40 prosent av personer som lider av en betent tykktarm vil kreve kirurgi på et tidspunkt for å behandle sykdommen. Dette alternativet benyttes i tilfeller der pasienten opplever massiv blødning, en sprukket tykktarm eller har en risiko for å utvikle tykktarmskreft. Under operasjonen vil legen fjerne både tykktarmen og rektum. Etter dette er fullført, vil legen deretter opprette en stomi for tarmen avfall som skal slippes gjennom. Dette gjøres ved å lage en åpning i magen og knytter den til tynntarmen. En pose som kalles en kolostomi posen anbringes deretter over stoma for å samle opp avfall utskilles gjennom stoma.