Digidexo.com

AAA Disease

Abdominal aortaaneurisme, også kjent som AAA, er en utposning på hovedpulsåren på grunn av en progressiv svekkelse av fartøyets vegger. Dette fartøy er særlig viktig siden det fører blodstrømmen fra hjertet til alle deler av kroppen.

Årsaker

AAA er hovedsakelig forårsaket av nedbryting av aorta er proteiner, elastin og kollagen. Disse proteiner som er ansvarlige for styrken og fleksibiliteten av aorta.

Risikofaktorer

Fordi kollagen og elastin gradvis svekkes med alderen, eldre mennesker - spesielt de over 60 - har høyere risiko for å utvikle AAA. Andre risikofaktorer inkluderer familiehistorie med AAA, bruk av tobakk, historie med hjertesykdom eller perifer arteriell sykdom, og hypertensjon.

Symptomer

Selv om det ikke er noen store symptomer for AAA, kan pasienten føle mage, rygg eller side smerte. I noen tilfeller kan pasienter føler en kulde, nummenhet eller prikkende følelse i hender og føtter.

Diagnose

AAA er vanligvis oppdages ved ultralyd eller CAT skanner. I noen tilfeller er det oppdaget av fysiske tester utført av helt andre grunner.

Behandling

AAAS større enn seks centimeter i diameter - omtrent på størrelse med en sitron - krever behandling. Dette gjøres gjennom kirurgi der en dacron eller teflon pode er nøye sydd inn i syke området. AAA er veldig lett å kurere, og denne type behandling er trygt og effektivt.