Digidexo.com

Kjemisk fordøyelsen av fett

Kjemisk fordøyelsen av fett


Diett fett eller lipider er komplekse organiske forbindelser bestående av karbon, hydrogen og oksygen. Ofte finnes i smør, kjøtt eller matoljer, disse fett er den mest konsentrerte energikilden i vårt daglige kosthold. Siden de ikke oppløses i vann, de er ikke lett brytes ned i mage-tarmkanalen. Det tar lengre tid for disse fett å fordøye enn karbohydrater eller proteiner.

Generelt Fordøyelse

Den menneskelige mage kan inneholde 1,2 liter (ca. 2,6 pints) av væske. De fordøyelsessafter består primært av saltsyre og kan oppløse metall. Mageslimhinnen celler kan ikke tolerere disse sure forhold for lang og må erstatte seg raskt. Hvert minutt, 500.000 mageslimhinnen celler dør og nye erstatte dem (hele magen fôr erstatter seg selv hver tredje dag). Når en organisme dør, mage brister og syrene begynner den endelige nedbrytning av legemet som den faktisk øyer seg under forråtnelse prosessen.

Fat Fordøyelse

Bile (som er utskilt av galleblæren), og enzymet lipase (funnet i tynntarmen) brudd fett ned i fettsyrer og glycerol. Fat fordøyelsen begynner med handlingen av galle, som emulgerer klumper av fett inn i tusenvis av fettdråper. Denne prosessen gjør at lipase for å begynne sitt enzym handling og til slutt bryter ned fettstoffer til fettsyrer og glycerol. Lipase utspring i bukspyttkjertelen og fungerer i tynntarmen som det fordøyer fett. Fett er ikke vannløselig, men sine sluttprodukter --- glyserol og fettsyrer --- vil oppløses i vann, slik at kroppen lett kan absorbere dem.

Fett i blodet

Det tar 10 til 15 minutter for de strukturer i tynntarmen til å absorbere fett i kroppen. Når det, lymfe-og blodkarene absorbere fettsyrer og glyserol i lymfesystemet, som deretter renner inn i blodet. Her kan fettsyrer oksyderes for energi i muskelcellene eller lagres i fett adipose celler. Legemet foretrekker glukose i stedet for fett som en energikilde, men den kan omdanne bare omtrent 5 prosent av det absorberte fett til glukose, slik at en betydelig del av størknet fett lagres i adipose eller fettceller. Leveren absorberer glukose eller bryter det ned til energi.

Fett som Næringsstoffer

Betegnelsen "fett" refererer til lipid-materiale som er fast ved romtemperatur (68 grader Fahrenheit). Lipid-blandinger som er flytende ved denne temperatur er oljer. Vanligvis hardhet av fettet reflekterer andel av mettede fettsyrer som er til stede. En hardere fett som en hard ost eller smør inneholder mer mettede fettsyrer enn en ost eller margarin oppslag

Fett inneholder generelt en kaloriverdi som er to ganger den av karbohydrater. Hjertesykdom er forbundet med store fettinntak; overflødig fett er bosatt i forekomster langs blodårene og kan forårsake hjerteinfarkt. Ofte fordøyelsen konverterer overflødig karbohydrater og proteiner til fett for lagring.

Fat serverer fem formål som et næringsstoff: Det gir en energikilde, gir smak til ens kosthold, gir grunnleggende strukturelle komponenter til cellene, gir fettsyrer, og bærer de fettløselige vitaminene A, D, E og K.

Fett i Humans

Når fettet er blitt brutt ned i glyserol og fettsyrer i fordøyelsessystemet, rekombinerer de igjen i kroppen. De frigjøre energi i respirasjon og lagres ofte som kroppen fett under huden, vanligvis rundt lårene, magen, rumpe og indre organer. Fettet gir en energireserve, kan beskytte indre organer mot fysisk skade.