Digidexo.com

Hva er en skjelettlesjon?

Hva er en skjelettlesjon?


En skjelettlesjon er en uregelmessighet i veksten eller struktur av et ben. Benlesjoner kan forekomme i en hvilken som helst del av kroppen, selv om de er mer vanlig i lange ben, først og fremst de i armer og ben. Benlesjoner kan også oppstå i alle aldre, selv om de er langt mer vanlig i de raskt voksende bein av barn og unge voksne. Benlesjoner kan være kreft eller ikke-kreft, og metoder for behandling varierer basert på aggressivitet og type lesjon.

Fakta

Ifølge Bonetumor.org, "lesjon er en fellesbetegnelse for en abnormitet i bein." Benlesjoner kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert vekstvariasjoner, infeksjoner, bein skader, overforbruk av bein, cyster eller svulster. Leger bruker ofte begrepet "lesjon" i begynnelsen av den diagnostiske prosessen, som det er en uforpliktende, daglig ord som kan referere til mange bein fenomener. Benlesjoner kan være liten eller stor og kan finnes på overflaten av benet eller innleiret inne.

Misforståelse

Mange benlesjoner er faktisk bein svulster. Når folk hører ordet "svulst", de automatisk tenker på kreft. Men mange benlesjoner eller svulster er ikke kreft. Svulster i ben er ofte godartet eller ikke-kreft. Mens de fortsatt kan skade bein, disse svulstene er ikke livstruende. En diagnose av en skjelettlesjon betyr ikke nødvendigvis en diagnose av kreft.

Typer

Den britiske Institute of Radiology klassifiserer benlesjoner i tre hovedkategorier: ondartet (kreft), godartet (ikke-cancerous) og ikke-neoplastiske (generell bein cyster). De ondartede og godartede klassifikasjoner er videre delt inn i tumortyper. Blant de mest vanlige typer maligne benlesjoner er osteosarkom, Ewings sarkom, kondrosarkom, fibrosarcom, malignt fibrøst histiocytoma (MFH) og chordoma. De vanligste typene av godartede benlesjoner er osteoid osteom, osteoblastom osteochondrom, enchrondroma, chrondromyxoid fibrom og gigantiske celle tumor (som kan bli ondartet).

Diagnose

Benlesjoner er vanligvis først diagnostisert med X-ray. X-stråler kan vise mønsteret av bendestruksjon, størrelsen og formen av benet lesjonen og den nøyaktige beliggenhet. En serie med røntgenstråler viser også veksthastigheten, noe som indikerer hvorvidt skjelettlesjon er saktevoksende eller aggressiv (hurtigvoksende). I tillegg til røntgen, som ofte er bare første skritt i den diagnostiske prosessen, leger bruker også CT-skanning, isotop bein skanner, MRI og PET skanner til å evaluere benlesjoner.

Behandling

Behandling av benlesjoner avhenger av den nøyaktige diagnose. Ondartede benlesjoner blir ofte behandlet med stråling, kjemoterapi eller en kombinasjon av begge. Noen godartede og ikke-neoplastiske benlesjoner krever ingen behandling i det hele tatt. For større lesjoner av alle typer, eller for aggressive lesjoner som ødelegger bein, er åpen eller laparoskopisk kirurgi en vanlig behandlingsalternativ.