Digidexo.com

Årsaker til trypanosomiasis

Trypanosomiasis er en samling av parasittiske sykdommer forårsaket av trypanosomer. Sykdommene er endemiske til tropiske regioner, inkludert Afrika, Mexico, Sentral-Amerika og Sør-Amerika, men er ikke ukjent i USA. Helsearbeidere i Texas har blitt funnet være infisert med trypanosomer. Den slekten Trypanosoma omfatter tre protozoer arter som forårsaker sykdom hos mennesker.

Hva er trypanosomer?

Trypanosomer er flagellated protozoer som overføres av insekter. De lever i blodet og vev av menneskelige og andre pattedyr verter, og deres livssyklus involverer flere stadier. Trypanosomer overføres til pattedyr via insektbitt og spytt, encyst i pattedyr verter, sirkulerer i blodet til pattedyr-verter, og blir sendt tilbake til insektvektor via et insektbitt. De formerer seg inne i insektet, fortsetter syklusen.

Trypanosoma cruzi

Trypanosoma cruzi fører amerikansk trypanosomiasis, også kalt Chagas sykdom, og er endemisk til Mexico, Mellom-Amerika og Sør-Amerika. Dette protozoer overføres ved triatomid og reduviid bugs, som også kalles "kyssing bugs", fordi de vanligvis bite menneskelige verter i ansiktet.

Løpet av T. cruzi Infeksjon

En bug bite, utslett eller ansiktsødem er tidlige tegn på T. cruzi infeksjon. De protozoer er vanligvis til stede i blodet i de innledende fasene av sykdommen, men deretter spredt seg til hjerte, lever, milt, hjerne og lymfeknuter. Med alvorlig infeksjon, granulomer dannes i hjernen med cyster, og organer forstørre. Myokarditt, hepatosplenomegaly og utvidelse av spiserør og tykktarm er ikke uvanlig. Hjerte blokkeringer på grunn organ utvidelse og hjerneskade på grunn av granulomer kan forårsake plutselig død.

T. brucei gambiense

T. brucei gambiense forårsaker afrikansk trypanosomiasis, også kalt afrikansk sovesyke. Dette protozoer overføres ved tsetse fluer og er endemisk til tropisk Vest-og Sentral-Afrika. Fluene foretrekker å bo og reir i skyggefulle bekker, og enkeltpersoner som bor eller arbeider i nærheten streame banker i disse områdene er høyest risiko for infeksjon. Inkubasjonstiden varierer fra noen få dager til noen uker.

Løpet av T. brucei gambiense Infeksjon

Afrikansk trypanosomiasis forårsaket av T. brucei gambiense er kronisk og ofte dødelig. Et sår på stedet av den Tsetsefluer bite er vanligvis det første symptomet. Sykdommen sprer seg gjennom blodstrømmen og infiserer lymfeknuter, forårsaker feber, ømme ledd og muskler og forstørrede lymfeknuter. Winterbottoms tegn, hevelse i bakre livmor lymfeknuter, er også vanlig. Alvorlig sykdom er karakterisert ved kramper, lammelser, inkontinens og nonresponsiveness. Sentralnervesystemet (CNS) skade forårsaker død.

T. brucei rhodesiense

T. brucei rhodesiense er lik T. brucei gambiense og fører også til afrikansk sovesyke. I motsetning til T. brucei gambiense, er T. brucei rhodesiense endemisk til Øst-Afrika og er utbredt hos storfe innsamlingen områder. De tsetse fluer i disse områdene hekker i børsten, snarere enn i bekker. T. brucei rhodesiense har blitt identifisert i dyre verter, inkludert storfe, sau og vilt. Fordi livssyklusen T. brucei rhodesiense innebærer et dyr reservoaret, i tillegg til en insektvektor og pattedyrvert, i T. brucei rhodesiense vanskeligere å kontrollere enn T. brucei gambiense. Inkubasjonstiden er kortere enn T. brucei gambiense.

Løpet av T. brucei rhodesiense Infeksjon

Afrikansk trypanosomiasis grunn T. brucei rhodesiense utvikler seg raskere enn den afrikanske trypanosomiasis forårsaket av T. brucei gambiense. T. brucei rhodesiense infiserer CNS tidlig i forløpet av sykdommen, og hjerte, og nyresykdommer er også vanlig. Sykdommen er vanligvis dødelig i løpet av et år.