Digidexo.com

Hva er årsaken til for mye kalsium i blodet?

For mye kalsium i blodet, eller hyperkalsemi, kan forstyrre benvekst, hjerne og hormon funksjon og sammentrekning av musklene. Det er flere mulige forklaringer på denne tilstanden, men i de fleste tilfeller er det relatert til parathyroid problemer.

Biskjoldbruskkjertelen

I mange tilfeller mennesker med for mye kalsium i blodet har også et parathyroid tilstand kjent som hyperparatyreoidisme. Det er forårsaket av veksten av en tumor i et paratyroid kjertel som bevirker at kjertel for å produsere for mye paratyroidhormon. De fire biskjoldkjertlene regulere mengden av kalsium i blodet så vel som bein, slik at altfor mye hormon fører til en ubalanse av kalsium. Postmenopausale kvinner er spesielt utsatt for en overaktiv biskjoldbruskkjertelen.

Kreft

Om lag 10 prosent til 20 prosent av kreftpasienter står overfor en viss grad av hyperkalsemi (mild til alvorlig), i henhold til Kreft Støttende Care programmer. Pasienter med lungekreft, brystkreft og myelomatose er på høyeste risiko for forhøyet kalsiumnivå blant kreftpasienter. Ondartede celler utløse kalsium tap i bein, slik at blodet til å absorbere mer kalsium enn normalt.

Advarsel

For mye kalsium i blodet kan føre til ubehagelige symptomer som magesmerter eller nyrestein hvis tilstanden varer i lang tid. Du kan også bli sløv og deprimert. Hvis hyperkalsemi er et resultat av kalsium utlekking fra bein (i motsetning til parathyroid sykdom), er du også på et høyere risiko for brudd ved fall.

Kalsiumtilskudd

Hvis du er gravid eller har risiko for osteoporose, eller legen din har bestemt at kalsiumnivået er lavere enn normalt, kan han eller hun har anbefalt et kalsiumtilskudd. Vanligvis tar et kalsiumtilskudd er ikke sannsynlig å resultere i hyperkalsemi. Hvis legen din ikke anbefale et supplement, sørg for at du følger foreskrevet dose.

Hyperkalsemi Behandlinger

Hvis du har mild hyperkalsemi, kan legen bare anbefale mer mosjon og et sunt kosthold, mens overvåking av kalsiumnivået nærmere i månedene og årene fremover. Hvis du har mer moderat eller alvorlig hyperkalsemi, kan legen forskrive medisiner som bisfosfonater. Det vil også være spesielt viktig at du holder deg godt hydrert under behandling og har blod arbeidet gjort som anvist av legen din for å sørge for at dine nivåer av kalsium, kalium, vitamin D og andre biokjemikalier er i balanse.