Digidexo.com

Hva som forårsaker tap av sensoriske persepsjon?

Hva som forårsaker tap av sensoriske persepsjon?


Tar sensorisk persepsjon for gitt er så lett. Oppleve verden gjennom sansene føles så naturlig og automatisk, er det sjelden tenkt på med mindre det er noe galt med det, når dysfunksjon kan være frustrerende.

En av de beste måter å beskytte mot tap av sensorisk persepsjon er å vite hva som forårsaker det.

Aldring

Katarakt, glaukom og makuladegenerasjon kommer med alder og svekke synet. Aldring fører også folk til å miste sin evne til å høre høyfrekvente lyder, forstå vanlig tale, oppdage forskjeller i toner og lokalisere lyder i verdensrommet. Eldre mennesker videre har færre, duller smaksløkene; verre luktende evne på grunn av lavere lukte følsomhet; og mindre følsomhet for berøring, temperatur og vibrasjon, spesielt i sensitive områder som fingertuppene, lepper, og fotsålen enn sine yngre kolleger.

Narkotikabruk

Ulike medikamenter kan føre til ulike tap av sensorisk persepsjon.

Alkohol svekker syn, og kan føre til tap av bevissthet, eller midlertidig totaltap av persepsjon; depressiva og sniffestoffer som for eksempel maling, aerosoler og gummi sement også ofte gjøre dette.

Hallusinogener som PCP og LSD vil forvrenge eller forringe funksjon av alle sanser, avhengig av mengden konsumert og brukerens humør. Over tid, kan PCP deaden sansene til det punktet hvor brukeren vil oppleve alvorlige skader og ikke legge merke til.

Narkomane som heroin, kokain, Oxycontin og opium constrict elev sammentrekning, negativt påvirker synet. Sniffet kokain kan føre til permanent skade på nesen og luktesans.

Sykdom

Mange sykdommer føre til tap eller svekkelse av sensorisk persepsjon. Noen av de vanligste er kreftformer, kramper og slag at effektsanseorganer eller regioner av hjernen.

Høy feber, for eksempel hjernehinnebetennelse kan påvirke cochlea, negativt påvirker hørselen. Alzheimers, Bells parese, leversykdom, hodeskade og MS er kjent for å svekke smak. Lunger og rhinitt, nyresvikt, er kjent Alzheimers og Parkinsons å påvirke lukten. Revmatoid artritt, diabetes, HIV og vaskulær sykdom føre til tap av følelse.

Medisin

Lovlige rusmidler også føre til tap av sensorisk persepsjon. Kjemoterapi har ofte en negativ effekt på en eller flere av sansene, avhengig av kreft som behandles.

Øyedråper, glaukom og katarakt behandlinger og legemidler for skjelettsykdommer kan skade synet. Noen kritiske omsorg medisiner og antibiotika kan føre til hørselstap. Hundrevis av medisiner for en mengde forhold er kjent for å ha negativ effekt smak og berøring. Nesespray, anti-angina narkotika, anti-mikrobielle midler og anti-skjoldbrusk medisiner skade lukt.

Sanse / deprivasjon

Selv vanligvis forbindes med autisme, kan sanse skje til noen under stress. Overbelastning er når du blir ute av stand til å stenge ute eller ignorere alle innkommende stimulans. Bombardement av stimulering kan bli overveldende til et punkt der den lidende vil slå seg å oppveie intensiteten av følelsen. Dette vil vare frem til han går ut eller er behersket og roet seg.

Folk plassert i en sensorisk deprivasjon (eller ekkofritt) kammer, en vannfylt celle avskåret fra alt lys og lyd, begynner opplever hallusinasjoner innen 15 minutter. De langsiktige effektene av dette er lik de av hallusinogene stoffer.