Digidexo.com

FAQ på nyredialyse

Hvis nyrene begynner å svikte, kan det hende du trenger å gjennomgå en prosess som kalles nyre dialyse. Dialyse arbeider for å fjerne overflødig vann, avfall og salt fra kroppen din, som nyrene normalt ville kontrollere. Dialyse bidrar også til å kontrollere blodtrykket ditt og sørger for at det er trygge mengder kalium, natrium, bikarbonat og andre kjemikalier i kroppen. Hvis du eller noen du er glad i behov for å gå på dialyse, må du lære så mye som mulig om prosessen før du starter.

Når er Dialyse Trengs?

Nyre dialyse vanligvis ikke er nødvendig før du mister rundt 85 prosent til 90 prosent av nyrefunksjonen. Noen mennesker vil trenge dialyse for resten av sitt liv, eller inntil de finner en kandidat for organdonasjon. Andre pasienter trenger dialyse for bare en kort tid, før den akutt nyresvikt avtar og nyrene er reparert.

Hvilke typer Dialyse er tilgjengelige?

Det finnes to hovedtyper av nyredialyse. Hemodialyse er bruk av en kunstig nyre for å utføre fremgangsmåten. Med mindre kirurgi, blir den kunstige nyre gis tilgang til blodkarene i arm eller ben eller gjennom et kateter, som er et rør som er satt inn i halsen. Hemodialyse behandlinger vare i rundt fire timer, og de fleste leger anbefaler at pasienter gjennomgår behandling tre ganger i uken.

Den andre type dialyse at legen kan anbefale er peritoneal dialyse. Med denne type behandling, vil du ha kirurgi for å sette inn et kateter inn magen. Du vil være ansvarlig for å skifte poser for å fjerne flytende avfall fra kroppen din kontinuerlig hele dagen, eller du vil koble til en maskin om natten som styrer fjerning av avfall mens du sover.

Hvordan virker Dialyse påvirker dagliglivet?

Dialyse i seg selv kan føre til ubehag, og noen pasienter opplever bivirkninger som hodepine eller kramper når den først starter dialyse. Men mange dialysepasienter fortsette å arbeide eller på annen måte gå om sine liv etter å bli vant til dialyse. Du må kanskje justere kostholdet og avstå fra aktiviteter som er fysisk anstrengende mens du er på dialyse. Det avhenger av den underliggende tilstand som forårsaker behovet for dialyse, i de fleste tilfeller.

Hvor trygt er Dialyse?

Både hemodialyse og peritoneal dialyse har eksistert siden 1940-tallet, ifølge National Kidney Foundation. De begynte å bli brukt lettere i 1960 og er blant de mest brukte behandling for nyreproblemer i dag. Tusenvis av pasienter har med hell brukt nyre dialyse for å behandle nyresvikt. Det er alltid risiko involvert med kirurgi og andre medisinske prosedyrer, men så snakk med legen din hvis du har noen bekymringer.

Er Dialyse rimelig?

Dessverre er nyre dialyse ekstremt dyrt, men ifølge National Kidney Foundation, vil den føderale regjeringen dekke 80 prosent av kostnadene for de fleste pasienter. Når du har nyreproblemer, kan det være vanskelig å få tak helseforsikring, men hvis du allerede har forsikring, er dine behandlinger trolig dekket. Det er også statsstøtte programmer for å hjelpe pasienter som trenger å gjennomgå dialyse.