Digidexo.com

Hva er DVT?

Dyp venetrombose (DVT) er en smertefull tilstand som påvirker leggen og låret området. Forårsaket av en blodpropp, kan DVT føre til alvorlige komplikasjoner hvis den ikke behandles, for eksempel lungeemboli, der blodproppen løsner og kommer i lungene. DVT er behandles med antikoagulerende medisiner og kirurgi.

Årsak

DVT er forårsaket av en blodpropp som dannes i de dype venene i kroppen, forårsaket når blodet inne venene sirkulere eller blodpropp unormalt. Ifølge Mayo Clinic, er det ofte påvirker blodårene i det ene beinet.

Symptomer

Ifølge Medline Plus, symptomer på DVT smerte, ømhet, hevelse, eller økt varme i det ene beinet, ledsaget av rødhet eller andre hud fargeendringer.

Risikofaktorer

Risikofaktorer som bidrar til DVT inkluderer røyke sigaretter, blir overvektige, sittende i lang tid, tar østrogen eller p-piller, har brudd, og langvarig sengeleie. Å føde i løpet av de siste seks månedene eller å ha en siste operasjon som involverer hofte, kne eller kvinnelige reproduktive systemet også øker en persons risiko.

Behandling

Ifølge Medline Plus, skiller heparin blodpropp, redusere symptomer. Noen ganger andre stoffer, som for eksempel warfarin, blodpropp fjerning kirurgi og plassere et filter i de dype venene er også brukt.

Forebygging

Folk kan forebygge DVT ved å bevege beina ofte under lange bil eller fly turer. Blodfortynnende og iført spesielle støvler som periodisk presse kalvene også forhindre blodpropp.