Digidexo.com

Livet med Crohns sykdom

Livet med Crohns sykdom


Crohns sykdom er en autoimmun inflammatorisk tarmsykdom som påvirker fordøyelseskanalen, hvor som helst fra din munn til anus. Symptomer kan være magekramper, diaré, sår, blodig avføring, leddsmerter, tretthet, tap av appetitt og påfølgende vekttap i noen tilfeller. Fordi det er en kronisk sykdom, Crohns kan påvirke mange områder av livet ditt.

Daglige aktiviteter

Crohns sykdom kan påvirke din normale daglige rutine. Du kan ha perioder med remisjon, der symptomene kan forsvinne, men det også kan være flare-ups, hvor symptomene dine forverres, som kan forstyrre dine daglige aktiviteter. For eksempel kan det hende at din diaré er alvorlig nok til at du kan finne det nødvendig å holde seg hjemme for å være i nærheten av et bad. Sterke magesmerter og tretthet kan også forstyrre din rutine.

Emosjonelle aspektene

Stress og angst kan påvirke din sykdom og vice-versa. Mens stress ikke forårsaker Crohns det kan forverre den. Å leve med Crohns kan også skape stress og angst. Du kan oppleve depresjon som du håndtere denne kronisk tilstand. Bekymring for å plutselige anfall av diaré og magesmerter kan påvirke din glede i vanlige sosiale aktiviteter. Trening og avslapping teknikker, for eksempel meditasjon eller yoga, kan bidra til å redusere noen av stress. Noen ganger søker psykologisk støtte fra en rådgiver eller psykolog kan hjelpe deg å takle.

Reise

Når du har Crohns sykdom, reising krever litt planlegging og forberedelser. Å vite hvor toalettene er plassert før du går blir viktig og kan bidra til å avlaste noe av din bekymring. Det kan være en god idé å bære en endring av klær eller undertøy med deg når du kommer til å være ute i lengre tid. Når du tar turer, bør du sørge for at du har nok av medisinen din med deg.

Arbeid

Avhengig av alvorlighetsgraden av sykdommen din, bør du være i stand til å fortsette å arbeide. Å ha Crohns sykdom kan bety at du kan gå glipp av mer arbeid på grunn av flare-ups, lege avtaler og diagnostiske tester. Diagnostisk testing er en metode for legen din å spore fremdriften av Crohns. I noen tilfeller alvorlig, vedvarende Crohns som ikke responderer på medisinsk behandling kan føre til uførhet, slik at du ikke klarer å fortsette å arbeide.

Diet

Noen matvarer, som for eksempel meieriprodukter, kan påvirke din tilstand. Det er nyttig for deg å identifisere de matvarer og unngå dem. Å spise en lav-fett, kan høy fiber diett hjelpe, selv om det i noen tilfeller fiber kan også gjøre at du føler deg verre. Små måltider og tilstrekkelig væsker å holde deg hydrert kan være nyttig. Et balansert kosthold med vitamintilskudd kan bidra til å holde deg frisk og unngå ernæringsmessige mangler. Det kan være lurt å jobbe med en kostholdsekspert for å finne en diett som fungerer for deg.

Support

Det finnes støttegrupper for personer med Crohns sykdom. Den Crohns og kolitt Foundation of American har 40 kapitler på landsbasis. De kan tilby deg online support samt møter og seminarer på forskjellige steder. Sykehus kan også ha støtte grupper i byen din som du kan bli medlem. Snakke med andre som har sykdommen og dele dine bekymringer kan hjelpe deg å takle sykdommen din.