Digidexo.com

Hva er den kjemiske sammensetningen av menneskelig tenner?

Hva er den kjemiske sammensetningen av menneskelig tenner?


Gitt hvor hvite tennene er --- og hvor tøft --- kan man anta at de er laget av bein; dette er ikke tilfelle, skjønt tenner og ben deler en felles komponent kalt hydroksylapatitt. Den kjemiske sammensetningen av tennene kan bli bedre forstått ved å bryte ned de fire store vev de er sammensatt av: emalje, dentin, cementum og papirmasse.

Emalje

Emalje --- den hvitaktig dekker --- er den vanskeligste og mest mineraliserte delen av tennene og av hele kroppen. Om 96 prosent av emaljen består av et mineral som heter hydroxylapatite, gjør en form som også opp til 50 prosent av bein. De andre fire prosent er vann og organisk materiale. På grunn av sin høye konsentrasjon av mineralstrøm, emalje er sterk nok til å tåle belastningen av biting, tygging og sliping. Men gjør den samme egenskap emalje skjør og utsatt for sprekker og chipping.

Dentin

Dentin, en gul-hued substans, utgjør det meste av tannen. Det er ansvarlig for å gi tannen sin farge. Dentin, som er mindre mineralisert og mindre sprø enn emalje --- med 70 prosent mineraler (hydroxylapatite og kalsiumfosfat), 20 prosent organiske materialer (primært proteiner) og 10 prosent vann --- fungerer som en støtte for emalje. Fordi dentin er mykere, det er mer utsatt for forfall.

Cementum

Cementum, en gulaktig substans som dekker roten av en tann, er enda mykere enn emalje og dentin. Hydroxypatite er dens viktigste mineral, som består av om lag 45 prosent av det. Proteiner, hovedsakelig kollagen (den mest tallrike protein hos mennesker), utgjør 33 prosent av den cementum, mens vannet igjen med de resterende 22 prosent. Rollen til cementum er å bidra til å forankre tannen til kjevebenet og sikre dens stabilitet.

Pulp

Som "nerve" av tannen, er cellulose er viktig rolle for å danne dentin gjennom biologiske celler på sin ytre overflate kalt odontoblaster. Massen består av blodkar og nerver. Blant cellene som utgjør massen er hvite blodceller som makrofager og T-lymfocytter.

Remineralization

Forskere mener at fluor --- en versjon av element som finnes i tannkrem --- er en fremtredende faktor i tann remineralization. Når fluorid blir på overflaten av tannen, tiltrekker den andre mineraler. Dermed slik eksponering reduserer tannråte.