Digidexo.com

Hvordan er Kolesterol laget i leveren?

Hvordan er Kolesterol laget i leveren?

Hva er kolesterol?

Til tross for kolesterol er dårlig rykte, er det nødvendig for å overleve. Kolesterol er et lipid (fett) som produseres av kroppen til å fordøye maten. Det spiller også en rolle i dannelsen av hormoner, cellemembraner, gallesyrer og vitamin D. Blood kolesterol og kosttilskudd kolesterol er ofte forvirret. Kolesterolet (som er det som måles på legekontoret) refererer til mengden av kolesterol i blodet. Mesteparten av kolesterolet er produsert av kroppen din, men noe av det kommer fra å spise mat med høyt innhold av kost kolesterol, som er funnet i matvarer av animalsk opprinnelse.

Hvordan er Kolesterol produsert?

Omtrent 80 prosent av kolesterol i kroppen er produsert internt fra næringsstoffer i kroppen, syntetisering i membraner slik som leveren, i sentralnervesystemet (som inkluderer hjernen og ryggmargen) og den reproduktive organer. Leveren er hovedkilden for fremstilling av kolesterol. Leveren skaper et lipoprotein (en forbindelse med kolesterol, proteiner og andre forbindelser) og sirkulerer det gjennom blodet til å slå seg ned i kroppsvevet, og blodplasma. Den andre 20 prosent av kolesterol i kroppen kommer fra maten du putter i kroppen din, for eksempel fett fra meieriprodukter og alle typer kjøtt.

God Kolesterol vs. Bad Kolesterol

Leveren skaper to typer lipoproteiner: high-density lipoproteiner (HDL, ofte kalt "gode" kolesterol) og lav tetthet lipoproteiner (LDL, det "dårlige" kolesterolet). HDL primære funksjon er å transportere ldls tilbake til leveren for deponering, noe som er grunnen til at det kalles det gode kolesterolet. HDL bare utgjør omtrent 20 prosent av kolesterol i kroppen. LDL utgjør ca 80 prosent av kolesterolet i kroppen, og er for det meste fett som blir deponert i arteriene, forårsaker blokkering og innsnevring av arteriene.

Spise mye mat som inneholder mettet fett kan føre til at leveren produsere mer kolesterol enn kroppen trenger, som kan sette deg i fare for hjertesykdom eller koronarsykdom. Høye blod-kolesterolnivå har vært knyttet til fattige slanking, røyking, inaktivitet og arvelighet faktorer.