Digidexo.com

Sluttstadiet av kols

Sluttstadiet av kols


Med 12 millioner diagnostiserte tilfeller og beregninger av en annen 12 millioner udiagnostisert, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) er den fjerde største dødsårsaken i USA, ifølge den nasjonale hjerte lunge og blod Institute (NHLBI). KOLS hevder mer enn 120.000 liv i året og "forårsaker alvorlig, langvarig uførhet." A 2004 undersøkelse av amerikanske sykehjem avslørte 13% av pasientpopulasjonen led av KOLS.

KOLS er en samlebetegnelse som omfatter dem som lider med emfysem, kronisk astma og bronkitt. Alveolene (de små luftblærer som er ansvarlige for gassutveksling i lungene) blir misdannet og ute av stand til å fungere ordentlig. Pusten blir vanskeligere etter hvert som sykdommen utvikler seg.

Åndedretts og medikamentell behandling kan bidra til å levere noen lindring til pasienten, men KOLS er ikke reversibel. Hindre akutte episoder ved å unngå forurenset luft, slik som smog eller røyk fra skogbranner. Hold deg innendørs når dårlig luftkvalitet advarsler er i kraft eller beskytte nese og munn med en maske hvis du må gå utenfor. Hold kontakt med legen din og følg instruksjonene. Få en influensa skutt for å redusere muligheten for at det går systemet med influensa. Diskuter lungebetennelse vaksine med legen din.

Slappe av så mye som mulig. Strammet musklene øker pustevansker. Øv dype pusteteknikker som anvist av leger.

Sluttstadiet KOLS lider lider en redusert livskvalitet. Redusert luftstrøm begrenser deres aktiviteter. Episoder av kortpustethet (dyspné) kan resultere i hyppige turer til legevakten og sykehusinnleggelse. Uønsket vekttap oppstår når redusert appetitt overstyrer den økte kalori behov av pusteproblemer.

"Som med de fleste KOLS-pasienter som har mer enn mild sykdom, ledelse er mer effektive når farmakologiske og farmakologiske tilnærminger kombineres," ifølge Ambrosino og Goldstein i European Respiratory Journal. Utnytte selvhjelpsgrupper i tillegg til medisinske veier; ta kontroll over behandlingen ved bor informert og involvert.

Depresjon er et naturlig resultat av påkjenningene av end-stage KOLS. Diskutere slike følelser med helsepersonell. Hjelp er tilgjengelig. Pasienter kan kreve i hjemmet oksygen som lungekapasitet avtar. Inhalatorer eller nebulizers kan lette strammet lungene og gi midlertidig lindring. For noen svært få pasienter, kan en lungetransplantasjon være en mulighet. Sluttstadiet KOLS kan fortsette i flere år hvis det ikke finnes andre kompliserende faktorer. Den gradvise falming av pasienten er en langsom prosess.

Gjør helsepersonell og familiemedlemmer bevisst end-of-life ønsker før den tid kommer. Velg protokollene som er akseptable og gi råd kjære så til disse valgene. Plasser en avansert direktiv i hendene på de som skal ta beslutninger på dine vegne.