Digidexo.com

Hva er årsakene til humant papillomavirus?

Humant papilloma virus er en svært vanlig seksuelt overført virus. Det påvirker de celler som lever på huden og i vagina, anus og munn. Det er mange måter å blir smittet, og det påvirker 24 millioner amerikanere, ifølge Journal of American Medical Association (medicalnewstoday.com). Det kan påvirke menn og kvinner, men kvinner er spesielt utsatt, da det kan føre til livmorhalskreft. Menn ofte ikke presentere symptomer, men noen ganger vil oppleve genital vorter som følge av HPV. Det finnes måter å beskytte mot virus, inkludert en vaksine.

Hva er det?

Humant papilloma virus (HPV) er et virus av epitelceller som finnes på huden og også i vagina, vulva, anus, penis, munn og svelg. Ordet papilloma refererer til vorter som kan utvikle seg som et resultat av viruset. HPV spres hovedsakelig gjennom samleie, selv om det finnes andre måter å få det. Det er rundt 40 typer HPV, og de varierer i alvorlighetsgrad. Noen er uten symptomer eller helserisiko, og andre føre til kjønnsvorter og selv livmorhalskreft.

Seksuell overføring

Det er flere måter å få HPV gjennom seksuell kontakt, og det trenger ikke å være gått gjennom direkte samleie. Imidlertid er samleie den vanligste måten å få HPV. Fordi HPV kan påvirke huden som ikke er dekket av kondom, er det lett å passere viruset gjennom samleie. Dessuten kan HPV-infisert celler lever i munnen, slik at det er mulig å spre sykdommen gjennom oral sex. Viruset kan også føres gjennom kroppsvæsker og slimhinner.

Nær kontakt

Slimhinner ikke bare inkluderer kjønnsorganer, og også henvise til munn, nese og svelg. Derfor finnes det metoder for å spre viruset gjennom kontakt av disse områder, og ikke nødvendigvis bare ved seksuell adferd. Kyssing, deling av drikke og tannbørster, og nær kontakt med en smittet persons ansikt kan alle bidra til spredning av HPV. Også fordi mange ganger viruset vil ikke presentere symptomer, mange mennesker innser ikke at de har det, og derfor er mindre forsiktig om risikoen ved å spre det.

Behandling

Selve HPV-virus kan ikke bli behandlet, men mange av de symptomer kan være. Hvis du er en kvinne med HPV, er en av de viktigste bekymringer som det kan føre til cellene som danner seg til kreft, slik at en lege vil nøye se cellene rundt livmorhalsen og kan foreslå årlige celleprøve tester. Hvis du lider av HPV vorter, har de en tendens til å vokse i rundt seks måneder, og deretter stabilisere seg. En lege vil indikere når er den beste tiden å behandle vorter og vil trolig foreskrive Podofilox eller imiquimod kremer. Det er også mulighet for kirurgisk fjerning av vorter.

Forebygging

Det finnes måter å forebygge mot HPV. Forsiktig i samleie er viktig, i form av å bruke kondom, vel vitende om partneren din og kommunisere. Det er også en vaksine som er tilgjengelig for å beskytte mot HPV. Vaksinen heter Gardasil og anbefales for seksuelt aktive kvinner over en alder av 14. Hvis du vil vite mer om Gardasil, oppsøke lege og besøke Gardasil hjemmeside hpvinfo.com.