Digidexo.com

Hva er noen komplekse sukker?

Hva er noen komplekse sukker?


Sukker er mer enn bare et hvitt stoff som sukrer drikke eller mat, er det en viktig kilde til energi i kroppen. Egentlig er sukker et begrep som representerer flere typer karbohydrater. Alle karbohydrater består av sukker enheter og noen har flere enheter enn andre. Sukker kommer i to typer: enkle og komplekse. Enkle sukkere har en grunnleggende molekylstruktur og inneholder et enkelt sukker-enhet. I motsetning til dette komplekse sukkere bestå av tre eller flere enkle sukker-enheter bundet sammen. Komplekse sukker, også kalt komplekse karbohydrater eller polysakkarider, har to kategorier, assimilerbare polysakkarider og ikke-assimilerbare polysakkarider, og hver kategori omfatter ulike sukkerkilder.

Assimilerbare Polysakkarider

Komplekse sukker er assimilerbare polysakkarider når de er lett absorberes i blodet. Stivelse og amylose er to eksempler på assimilerbare komplekse sukker avledet fra mat kilder som pasta, poteter og ris.

Non-assimilable Polysakkarider

Kroppen ikke lett absorbere noen typer komplekse sukker. Disse typer er ikke-assimilerbare polysakkarider. Noen eksempler på sukker som ikke er lett absorberes er cellulose, pektiner og tannkjøtt. Disse kildene er i matvarer, for eksempel frø og grønne grønnsaker.

Stivelse

Stivelse er en kompleks sukker består av flere enheter av glukose bundet - et enkelt sukker - som kroppen lett kan absorbere og fordøye. Den kommer i to former, amylose og amyl pektin, og det er ofte funnet i frø, poteter og belgfrukter. Det er også den viktigste kilden til energi i planter. Når en person spiser stivelse, et enzym kalt amalyse - som er i spytt og tarmene - bryter ned molekylene i den, og muliggjør lettere absorpsjon i kroppen. Når absorbert, kroppen bruker det til å fylle energifattige områder og lagrer eventuelle overskytende som glykogen, en annen kompleks sukker.

Cellulose

Cellulose, et stoff laget av alle planter, er en kompleks sukker ikke lett absorberes eller fordøyes av kroppen. Noen pattedyr, som kyr og hester, men kan fordøye det siden tarmen har enzymer som bryter ned cellulose og lagre det som energi. Cellulose er forskjellig fra stivelse fordi den består av mer stabile, strukturerte molekyler. Det er et stivt stoff som brukes av planter som støtte for stengler, blader, og andre strukturelle deler. Selv om det er ufordøyelig for mennesker, er det essensielt for den menneskelige diett, fordi det er en viktig kilde til fiber, som hjelpemidler for å opprettholde kroppens fordøyelsessystemet. Cellulose er i grønnsaker, frukt, nøtter og korn.