Digidexo.com

Hva er Polymyositt?

Polymyositt er en sykdom som forårsaker betennelse og svakhet i musklene dine. Sykdommen ofte rammer dine skjelettmusklene, som er ansvarlig for å hjelpe deg å gjøre bevegelser, som å gå. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, vil musklene dine bevegelser blir hemmet, og du vil finne det vanskeligere å gjøre enkle oppgaver, som å løfte et objekt eller står fra sittende stilling. Ifølge National Institute of nevrologiske lidelser og hjerneslag, ofte rammer polymyositt de mellom 31 og 60 år.

Årsaker

Inflammatoriske myopatier er sykdommer som resulterer i forhold som polymyositt. Den eksakte årsaken til inflammatoriske myopatier er ikke kjent. Det er mulig for infeksjoner som skyldes bakterier eller parasitter å forårsake inflammatoriske myopatier. I noen tilfeller, inflammatoriske myopatier utvikles på samme måte som autoimmune sykdommer. Autoimmune sykdommer utvikle seg når kroppen angriper sunne komponenter i kroppen din. Når du har polymyositt, utløser kroppen din autoantistoffer som skal utvinnes ved immunsystemet, og disse antistoffene angripe friskt vev. Ifølge Mayo Clinic, folk med polymyositt har autoantistoffer i blodet.

Symptomer

Som polymyositt utvikler seg, vil du begynne å føle muskelsvakhet innenfor dine lemmer. Muskelsvakhet er mest merkbar i hofter, lår, nakke, skuldre og armer. Muskelsvakhet påvirker begge sider av kroppen din: Hvis du har muskelsvakhet i høyre lår, vil venstre lår være svak også. Andre symptomer på polymyositt inkluderer leddgikt, vanskeligheter med å svelge eller snakke, kortpustethet, og utmattelse.

Komplikasjoner

Komplikasjoner som underernæring, lungebetennelse, luftveisproblemer og kalkavleiringer kan oppstå med polymyositt. Hvis du utvikler muskelsvakhet innenfor spiserøret, problemer med å svelge mat er sannsynlig å følge. Som et resultat, kan du gå ned i vekt og utvikle underernæring. Ikke være i stand til å svelge maten på riktig måte kan også gjøre deg aspirer eller inhalerer mat og væske i lungene, kan muligens føre til lungebetennelse. Hvis du har muskelsvakhet i brystet, kan du utvikle respirasjonssvikt. Kalkavleiringer kan utvikle hvis du har lidd av sykdommen i lange perioder av gangen. De kalkavleiringer kan føre til calcinosis, som er hvite kalsium klumper som danner under huden din.

Behandlinger

Behandlinger for polymyositt kan forbedre din livskvalitet. Kortikosteroider kan bidra til å redusere produksjonen av antistoffer i kroppen din, som deretter reduserer betennelse i musklene dine. Intravenøs immunglobulin kan også være et kurs for behandling. Ifølge Mayo Clinic, bruker denne sunne antistoffer for å hjelpe undertrykke antistoffer som angriper musklene dine.

Andre behandlinger

Fysioterapi kan forbedre muskel fleksibilitet og bevegelsesutslag og hjelpe deg å opprettholde muskelstyrke. Som polymyositt utvikler seg, kan det være nødvendig å ha en registrert kostholdsekspert hjelp du lære å tilberede mat som ikke krever for mye tygging og er enklere for deg å svelges. Legen din kan hjelpe deg å få tilgang til terapeuter som passer.