Digidexo.com

Om trigeminusnevralgi & øresmerter

Om trigeminusnevralgi & øresmerter


Trigeminusnevralgi har vært regnet som en av menneskehetens mest smertefulle lidelser og har selv vært kjent for å føre til selvmord. Denne forstyrrelse av den femte kranienerve er karakterisert ved ekstreme smerter av ansiktet uten en åpenbar årsak. Selv om de øvre tenner og midface regioner er de mest berørte områdene, kan trigeminusnevralgi utløse smerte i øynene, kjeven, tenner, nakke, nese og ører.

Historie

Trigeminusnevralgi ble først rapportert i 1672, men denne lidelsen er ikke i tvil plaget menneskeheten i årtusener. Lidelsen var tidligere referert til som tic douloureux, en uutholdelig smertefullt rykk.

Identifikasjon

Symptomer på trigeminusnevralgi inkluderer intense og tilbakevendende smerte angrep. Smerten vanligvis stråler ut fra et enkelt punkt i ansiktet og kan vare fra noen få sekunder til flere minutter. I atypisk trigeminusnevralgi smerten er konstant, bare varierende i intensitet. Avreise er typisk midt-delen av ansiktet, hovedsakelig leppene, øvre tenner og nese, men kan også omfatte kjeve, kinn, ører.

Funksjoner

Symptomer på trigeminusnevralgi kan utløses av tilsynelatende uskyldige hendelser som for et kyss eller en vind blåser over huden. Ingen vet egentlig hva som forårsaker trigeminusnevralgi, men flere teorier har blitt lagt fram som involverer samspillet av overflødige blodkar med nervesystemet.

Typer

Mens en hvilken som helst form for uforklarlig ansiktssmerte er ofte, og utilstrekkelig, diagnostisert som trigeminal neuralgi, kan uforklarlig øresmerte også resultere fra en rekke andre lidelser. Glossopharyngeal nevralgi viser symptomer som er ganske lik trigeminusnevralgi, men stammer fra glossopharyngeal nerve - den primære nerve klynge som betjener ører, hals, tunge og kjeve. Occipital nevralgi er karakterisert ved smerte som stråler ut fra baksiden av skallen gjennom øret til toppen av hodet. Den presenterer vanligvis bare på den ene siden av hodet.

Forebygging / løsning

En riktig diagnose av den underliggende årsaken øresmerter er viktig fordi opprinnelsessystemene reagerer på ulike behandlinger. Glossopharyngeal nevralgi kan svar til krampestillende medisiner eller mikrovaskulær dekompresjon, mens occipital nevralgi svarer bedre til visse antidepressiva eller lokalanestetika. Trigeminal neuralgi blir typisk behandlet med karbamazepin som har vist seg effektive i 70 til 90 prosent av pasientene. Når lettelse ikke kan oppnås gjennom medisinering, kirurgi kan være nødvendig.