Digidexo.com

Retningslinjer for unormal celleprøver

En pap test er en test som skjermer for livmorhalscelleforandringer. Det anbefales for seksuelt aktive kvinner og / eller kvinner over 18 år. Noen kvinner (kvinner under 30 år og de som er høy risiko) har årlige celleprøver, mens andre har celleprøver hvert tredje år. Pap tester blir utført i løpet av et bekken eksamen, hvori et spekulum er satt inn i vagina for å åpne vagina. Legen tar deretter en skraping av celler fra livmorhalsen som han ser på under et mikroskop for å oppdage avvik.

Pap tester Resultater

Flertallet av laboratorier i USA bruker et enhetlig system kalt Bethesda System for å evaluere resultatene av pap tester. Resultatene er plassert i flere ulike grupper, hver med en annen protokoll. Den første gruppen er "normal", som indikerer at ingen celleforandringer er observert. Kvinner med normal pap testresultater trenger ikke noen ekstra omsorg eller behandling. Andre mulige klassifikasjoner inkluderer atypiske plateepitel celler (ASC eller ASC-US), lavgradig plateepitel intraepitelial lesjoner (LSIL), høy klasse plateepitel intraepitelial lesjoner (HSIL), atypicl kjertelceller eller kreft.

Atypisk plateepitel celler (ASC)

Et resultat av ASC betyr at noen celler er svakt unormale, men er ikke betraktet som pre-kreft. Det kan være mange årsaker til unormale celler, inkludert en infeksjon eller samleie eller enkle irritasjon; Imidlertid kan dette resultatet også indikere forstadier til endringer. Det finnes flere ulike alternativer tilgjengelige for legene når en pap test kommer tilbake med dette resultatet. Noen leger bare gjenta Pap test i fire til seks måneder. Andre leger vil administrere en HPV-test, og dersom visse høyrisiko former for HPV er funnet, vil anbefale en prosedyre som kalles en kolposkopi. En kolposkopi innebærer å sette inn et koloskop inn i livmorhalsen slik at legen kan se innsiden av livmorhalsen og se etter abnormaliteter.

SIL (Squamous intraepitelial lesjon)

SIL faller inn i to kategorier - lav karakter LSIL og høy klasse HSIL. LSIL betyr at tidlig, milde forstadier endringer ble observert i cellene. HSIL betyr moderate eller alvorlige forstadier til endringer ble observert. Lav grad SILS kan klare seg på egen hånd uten behandling, mens høy klasse SILS krever behandling. En kolposkopi bør gjøres slik at legen kan bestemme omfanget av celleforandringer. Hvis LSIL er resultatet, kan kvinnen bli overvåket i en periode og fortalte å ha regelmessige celleprøver for å se om LSIL klarner opp på egen hånd. I tilfelle av HSIL, kan kryokirurgi eller laserkirurgi brukes til å ødelegge unormale celler. Fruktbarhet er vanligvis upåvirket av disse behandlingene, som enten fryse (cyrosurgery) eller brenne (laser kirurgi) unormale celler.

Atypiske kjertelceller

Atypiske kjertelceller vanligvis foreslår at en invasiv plateepitelkreft er til stede; men videre testing må gjøres for å avgjøre dette. En colposcopy kan anbefales, eller en cervical biopsi kan utføres for å fjerne og evaluere de unormale celler.

Kreft

Den endelige klassifiseringen er kreft. Dette resultat forekommer når kreft har faktisk utviklet i livmorhalsen. Hvis dette er et resultat av en unormal celleprøve, må du bli henvist til en onkolog å formulere en behandlingsplan for livmorhalskreft.