Digidexo.com

Matolje som er bra for Soy-Free & Gluten-Free dietter

Matolje som er bra for Soy-Free & Gluten-Free dietter


Etter en allergi-vennlig diett kan være overveldende og vanskelig til tider. På en glutenfri diett du trenger å helt unngå all hvete, rug, bygg og triticale og noen matvarer eller ingredienser laget av dem. Dette betyr å spise ingen tradisjonelle brød, pasta, bakevarer, frokostblandinger, kjeks eller andre snack matvarer med mindre maten er merket som gluten-fri. For å eliminere soya, må du unngå alle former for soyabønner, inkludert soyaolje, bønner selv, tofu, tempeh, soyasaus og mange matvarer som inneholder soya protein i form av strukturert eller hydrolysert vegetabilsk protein. De fleste matoljer er trygge å bruke når du følger en gluten- og soya-fri diett.

Olive Oil

Olivenolje er en trygg og sunn matolje å bruke på en soya-fri og glutenfri diett. Den er laget ved å trykke oliven, som er rik på fett. Den resulterende oljen inneholder for det meste en type fett som kalles enumettede fettsyrer. Disse fett er sunnere enn mettet og trans fett som finnes i animalske produkter og bearbeidet mat. Ifølge American Heart Association, kan spise mer enumettet fett bidra til å senke kolesterolnivået ditt, og kan redusere risikoen for hjertesykdom og slag. Olivenolje inneholder også antioksidanter, som bidrar til å beskytte kroppen mot skadelige frie radikaler.

Vegetabilsk olje

Safflower er et annet sunt og trygt matolje å bruke på en gluten og soya-fri diett. Den safflower planten tilhører solsikke familien. Avhengig av ekstraksjon, kan olje fra anlegget være høy i linolensyre, som vanligvis brukes for salatdressinger og kald preparater, eller de kan være høy i oljesyre, som er en mer varmestabil olje for matlaging. Oljesyre er en type av hjerte-sunn enumettet fettsyre. Ifølge US Department of Agriculture, er safflower olje består av 74 prosent av disse sunne enumettet fett.

Coconut Oil

Kokosolje kan trygt brukes på en gluten-fri og soya-fri diett. Denne oljen, laget av fett kjøtt av kokosnøtter, er fast ved romtemperatur. Du kan bruke den som en matolje for sauteing, stir-steking og baking. Vegan oppskrifter bruker ofte kokosolje i stedet for smør, forkorting eller smult. Ifølge kokos Research Center, inneholder kokosolje en sunn type mettede fett kalt medium-chain triglyserider. Disse fett ikke krever fordøyelse på samme måte som andre fettstoffer gjør. De er absorbert intakt og kroppen din kan bruke dem direkte som energi. Ifølge NYU Langone Medical Center, kan fett i kokosolje bidra til å forbedre idrettslige prestasjoner og bedre kroppssammensetning.

Andre planteoljer

Det finnes en rekke andre planteoljer sikker for bruk på en gluten-fri og soya-free dietter også. Peanøtter, sesamfrø, mandel, valnøtt og solsikke oljer kan brukes til matlaging. Disse planteoljer alle inneholder hjerte-sunt enumettet fett. Du kan bruke dem i stedet for eventuelle andre oljer når matlaging. Ifølge Cleveland Clinic, mandel, avokado, solsikke og hasselnøtt oljer er det beste å bruke på svært høy varme mens grapefrukt, raps og peanut oljer er bedre brukt for middels varme koking eller steking.