Digidexo.com

Lungebetennelse Symptomer Transmission Treatment

Lungebetennelse er en lunge sykdom forårsaket av infeksjon eller irritasjon som fører til lungene dine til å hovne opp og fylles med væske. Infeksjoner kan være bakterier, sopp eller viral opprinnelse. Irritasjonen kan være forårsaket av inhalering av kjemikalier eller aspirere væske eller mat. Når væsken fyller dine alveolene, eller luftblærer, er overføring av karbondioksid og oksygen fra blodet svekket. Lungebetennelse er en ganske vanlig luftveissykdom som rammer mellom fem og ti millioner mennesker i USA hvert år.

Symptomer

Ring legen din umiddelbart eller dra til legevakten hvis du opplever følgende symptomer på lungebetennelse: blåfarget hud eller negler, pustevansker, hoste opp blod, høy feber, forvirring eller rask puls. Mindre alvorlige symptomer som kan indikere at du har lungebetennelse er brystsmerter som sårer mer når du inhalerer, risting frysninger, hoste opp slim, muskelsmerter, kortpustethet og rask respirasjonsfrekvens. For å finne ut om du har lungebetennelse, vil legen din utføre en kiste x-ray og lab analyse.

Transmission

Vask hendene ofte, og unngå nærkontakt med mennesker som er syke. Lungebetennelse spres gjennom person-til-person kontakt, eller ved å inhalere luftbårne dråper fra et nys eller hoste. Noen mennesker, spesielt barn, havnen bakterier i halsen, noe som kan spre seg lungebetennelse, selv om de ikke er syke selv.

Behandling

Søk medisinsk behandling hvis du mistenker at du har lungebetennelse. De fleste tilfeller av lungebetennelse kan behandles hjemme med antibiotika. De eldre og spedbarn er mer sannsynlig å kreve sykehusinnleggelse. Du må kanskje bli innlagt på et sykehus for behandling hvis du har en annen tilstand som for eksempel kreft eller leversykdom. Sykehusinnleggelse kan også være nødvendig hvis du er dehydrert, har høy feber, har en rask puls eller har lavt oksygennivå i blodet.

Behandling for lungebetennelse inkluderer drikke rikelig med væske, tar ekspektoranter å hjelpe tømme lungene for slim og tar antibiotika som foreskrevet av legen din. Hvis innlagt på sykehus, kan du bli gitt respiratoriske terapi behandlinger av aerosoliseres medisiner etterfulgt av klapping på brystet for å løsne slim.

Det er viktig for å unngå dehydrering. Hvis du blir dehydrert, vil slim i lungene få tykkere og være vanskeligere å utvise. Ikke bruk hostedempende midler. Hvis over disk hoste medisin brukes, bør den inneholde en slimløsende som vil hjelpe deg med å hoste opp slim.