Digidexo.com

Spesiell diett for kolitt

Kolitt er en irritabel tarmsykdom som forårsaker betennelse og sår i endetarmen og tykktarmen. Vanlige symptomer er diaré, blodig avføring, magesmerter og kramper, og blødning fra endetarmen. Det kan påvirke folk i alle aldre, men det er hyppigst diagnostisert hos personer mellom 15 og 30. Den eksakte årsaken til kolitt er ukjent, men forskere mener tilstanden utvikler seg når immunsystemet ikke reagerer normalt til bakterier i fordøyelseskanalen. Noen pasienter med kolitt oppleve noen lindring av symptomer ved å endre sine dietter.

Variert kosthold

Ingen studier eller bevis tyder på at kolitt kan være forårsaket av noen spesielle matvarer, men å spise et sunt kosthold kan bidra til å lindre noen av de plagsomme symptomer. Spis et variert kosthold med mat fra mange matvaregrupper, inkludert hele korn, magert kjøtt, og frukt og grønnsaker. I tillegg Velg sunt fett og begrense inntaket av mettet fett og transfett.

Fiber

For personer med kolitt, kan høy-fiber frukt og grønnsaker gjør plagsomme symptomer som diaré og mage gass verre. Kolitt pasienter som finner dette å være tilfelle bør spise sine frukt og grønnsaker dampet, bakt eller tilberedte på annen måte i stedet for rå.

Dairy

Noen mennesker med kolitt vil oppleve noen lindring fra sine symptomer ved å begrense eller eliminere melkeprodukter fra kostholdet. Dette gjelder spesielt hos pasienter som er laktose-intolerant. I tillegg, når diaré er spesielt ille, meieri bør elimineres fra dietten til det bedre.

Trigger Foods

Noen kolitt pasienter kan merke over tid at visse matvarer og drikkevarer synes å gjøre sine symptomer verre. Vanlige syndere inkluderer koffeinholdige drikker, alkohol, kullsyreholdige drikker, bønner, kål, brokkoli og popcorn. Disse matvarer og drikke er best unngås eller spises i svært begrensede mengder.