Digidexo.com

Ortose & protese Teknikker

Ortose og protesen er to metoder for å håndtere betydelig skade eller kropps misdannelse. Ortose innebærer bruk av mekaniske innretninger for å korrigere unormale eller skadelige gåmønstre. Protese innebærer bruk av menneskeskapte enheter for å erstatte manglende kroppsdeler. Teknikker for ortose og protese variere med form for skade eller misdannelse stede.

Ortose

Ifølge American Academy of Orthopaedic Surgeons, kan legen anbefale ortose for en av flere grunner. Disse inkluderer korrigere eller forebygge foten misdannelser, støtte eller samkjøre din ankel eller fot, og forbedre den generelle daglige funksjon av ankel eller fot. Enhetene som brukes for ortose kalles orthotics. I sin enkleste form, blir de tilgjengelige som over-the-counter hæl innstikk eller fot pads du skyver inn i skoen. Imidlertid kan en orthopedist (musculoskeletal spesialist) også opprette egendefinerte orthotics designet for å passe nøyaktig profil av foten og ankelen.

For å lage din egendefinerte orthotic enhet, vil din orthopedist ta en støpt inntrykk av foten kalles en cast. Dette kastet vil bli analysert på en datamaskin med en ortopedisk tekniker, som vil bruke data fra denne analysen for å gjøre en terapeutisk enhet som samsvarer med profilen til foten din, og gir spesialisert beskyttende støtte.

Orthotics kommer i både myke og harde former. Myke orthotics er vanligvis laget av komprimerbart materiale, og fungere som støtdempere, i tillegg til å lindre ubehagelig press på foten din og øke din balanse. Din orthopedist er mest sannsynlig å anbefale denne typen orthotic hvis du lider av leddgikt, diabetessår eller alvorlige fysiske misdannelser. Stive orthotics er laget av karbonfiber eller plast, og er ment å kontrollere den generelle funksjon av foten. Du kan motta en rigid orthotic for forhold, inkludert forskjeller i lengden på bena, og stammer eller forskyvninger høyere opp på kroppen din som stammer fra fotproblemer.

Protese

Protese brukes til å erstatte en rekke ulike mangler eller syke kroppsdeler, inkludert hender, armer, ben, føtter, ledd og øyne. Enhetene som brukes for protese kalles protetikk. Kanskje de mest vanlige typer proteser er falske tenner eller gebiss, ellers kjent som tannproteser.

Hvis du trenger protese, vil legen eller kirurgen begynne tilpasningsprosessen ved å undersøke området av kroppen din som vil samhandle med ny protese. Målinger av dette området vil bli gjort i så mange detaljer som mulig for å garantere best mulig passform mellom kroppen og de menneskeskapte materialene som brukes for utskifting. Hvis du er under protese for lem erstatning, vil legene vanligvis begynne denne prosessen flere måneder etter at kroppen helbreder fra amputasjon eller andre kirurgiske prosedyrer. Dette vil gi tid til noe hevelse eller andre ettervirkninger å avta, og til slutt vil gi en mye bedre endelig passform for enheten. Når enheten er montert, vil legen din be deg om riktig bruk og vedlikehold. Du kan også få fysioterapi for å lære riktig protese kontroll.