Digidexo.com

Molybden toksisitet

Molybden er et essensielt næringsstoff for alle dyr og anvendes i syntesen av enzymer som kalles molybdenoenzymes. Mangel på riktig ernæring kan føre til molybden toksisitet.

Mangel

Molybden toksisitet i husdyr oppstår når det ikke er en riktig inntak ratio med kobber. Den normale kobber-til-inntak molybden-forholdet er 6 til 1. giftnivåer oppnås når forholdet faller under 2-1.

Årsak

Jord som er alkalisk (pH <7) som et resultat av industriell forurensning og ble deretter behandlet med gjødsel inneholdende molybden og kalk produserer planter som inneholder høyere nivåer av molybden. Husdyr konsumere disse plantene og utvikle molybden toksisitet.

Symptomer

Depigmentering av hår pels og hud rundt øynene av storfe er tegn på molybden toksisitet. Redusert fruktbarhet, leddsmerter og anemi er også observert.

Diagnose

For å bekrefte molybden toksisitet, blod eller lever-nivåer av molybden og kobber må bestemmes, så vel som en bekreftelse på at dietten inneholder en usedvanlig stor mengde molybden i forhold til kobber.

Behandling

Legge kobbersulfat til kosten vil redusere virkningen av molybden toksisitet. Kobber glycinat injeksjoner brukes i tillegg.