Digidexo.com

Gingivostomatitis Årsaker

Gingivostomatitis Årsaker

Definisjon

Gingivostomatitis er en virusinfeksjon i munnen og tannkjøtt. Barn er spesielt utsatt for tilstanden. Symptomene inkluderer sår på innsiden av kinnene og tannkjøtt. Vanligvis sår er gulaktig eller gråaktig i midten med en ring av rødt rundt utsiden, og er 1 til 5 millimeter i diameter. De kan være litt ubehagelig eller svært smertefullt. Andre symptomer kan være feber, hovne lymfekjertler, manglende ønske om å spise på grunn av munn sårhet og dårlig ånde.
Selv om tilstanden kan være smertefullt, er det vanligvis ikke alvorlig. De fleste tilfeller klare opp i to til tre uker uten behandling, men helsepersonell bør konsulteres dersom sårene blir verre eller forbli i mer enn tre uker, eller hvis det er en feber eller andre tegn på sykdom.

Årsaker

Gingivostomatitis oppstår ofte etter å ha blitt smittet av herpes simplex virus, type 1. Dette viruset, som også er ansvarlig for forkjølelsessår, er vanlig. Fire av fem amerikanske voksne har blitt infisert av viruset, selv om ikke alle opplever symptomer. Det finnes ingen kur, men ofte den første forekomsten av gingivostomatitis, vanligvis i barndommen, er den mest alvorlige.
Coxsackie virus (ansvarlig for hånd, munn-og klovsyke, og for herpangia, en halsinfeksjon) kan også forårsake gingivostomatitis. Dette viruset lever i den menneskelige fordøyelseskanalen. Det kan spre seg fra person til person gjennom uvaskede hender eller overflater forurenset av avføring.
Normalt er det ingen spesielle tester for å diagnostisere gingivostomatitis, men en kultur er ofte gjort for å se etter virusinfeksjon. Mer sjelden, er en biopsi gjort for å utelukke andre typer munnsår.

Selv om sårene forårsaket av gingivostomatitis vanligvis løse seg selv uten behandling, det finnes behandlinger som kan redusere ubehag og hastighet helbredelse.

Tannkjøttet skal være forsiktig, men grundig, børstet, selv om det er smertefullt og forårsaker blødninger. Dette reduserer muligheten for ytterligere infeksjon fra normale munnen bakterier.
Dehydrering er et problem med gingivostomatitis, fordi folk med munnsår drikke mindre. Det er viktig å holde hydrert med vann eller nonacidic, noncarbonated drikker som milkshake eller utvannet eplejuice.
Det er best å spise en balansert, næringsrik diett av myke, bland matvarer. Krydret mat kan irritere munnsår.
I noen tilfeller kan tannlegen trenger å rense den infiserte vevet.