Digidexo.com

Cushings sykdom hos barn

Cushings sykdom hos barn


Når et normalt friskt barn plutselig begynner å få vekt uten en endring i kostholdet, men ser ikke ut til å få mye høyde, kan Cushings sykdom være den skyldige. Denne sjeldne hormonelle tilstanden kan føre til permanent tap av høyde hvis den forblir ubehandlet, slik at foreldre som mistenker deres barn har tilstanden bør se en pediatrisk lege umiddelbart.

Forekomst og årsaker

Cushings sykdom er en tilstand forårsaket av en overeksponering for hormonet kortisol, og bare om lag 10 prosent av alle tilfellene oppstår hos barn. Tilstanden hos små barn er vanligvis forårsaket av adrenal svulster, og hos eldre barn og tenåringer det er forårsaket av svulster i hypofysen.

Risikofaktorer

Fedme, hypertensjon og ungdoms-diabetes som ikke kontrolleres godt er risikofaktorer for utvikling av Cushings som barn.

Symptomer

Barn med Cushings en tendens til å slite med fedme. Deres høydevekstrater tendens til å være tregere enn sunn barne, og de kan lide av tretthet og svekket bein.

Behandling

Barn som sliter med Cushings kan behandles gjennom hormonterapi, kirurgi og strålebehandling, avhengig av den nøyaktige årsak til den overskytende kortisol i kroppen. Kirurgisk fjerning av de tumorer er den vanligste behandlingen for barn med tilstanden.

Prognose

De fleste barn som er behandlet for Cushings sykdom har en reduksjon i vekt og en økning i høyden ett år etter behandling, men slutt voksen høyde ser ut til å være permanent påvirket av tilstanden.