Digidexo.com

Tegn og symptomer på nedsatt leverfunksjon

Tegn og symptomer på nedsatt leverfunksjon


Leveren spiller en viktig rolle i kroppen, fordi det filtrerer ikke-vannløselige toksiner ut av blodet. Det skaper også blodpropp proteiner, og den lagrer store mengder glukose (sukker) som skal brukes til energi senere. Det finnes en rekke sykdommer og tilstander som påvirker leverfunksjonen. Flere tegn og symptomer kan oppleves av en person med nedsatt leverfunksjon. Noen er bestemt, mens andre kan forveksles med andre forhold.

Magesmerter

Magesmerter er et vanlig symptom assosiert med nedsatt leverfunksjon. Dette er fordi de sykdommer og tilstander som forårsaker nedsatt leverfunksjon kan også forårsake smerte som leveren er betent (hepatitt) eller noen av dens kanaler er blokkert. I tilfelle av en infeksjon, kan infeksjonen ikke være lokalisert i leveren, forårsaker irritasjon og smerte av andre organer i nærheten.

Gulsott

Når røde blodceller blir ødelagt, er leveren ansvarlig for resirkulering left røde blodcelledeler og kjemikalier. En slik kjemisk, bilirubin, blir omdannet til en form vannløselig i leveren slik at bilirubin kan utskilles. Når kanalene av leveren er blokkert, eller i leveren ikke er i stand til å behandle bilirubin, bygger bilirubin opp i kroppen, slik at personer med denne tilstanden et gult skjær til huden. Dette er kjent som gulsott.

Fordøyelsesproblemer

Leveren mottar næringsstoffene absorberes i tarmen gjennom flere årer som går fra tarmen til leveren. Leveren sender deretter næringsstoffer til resten av kroppen gjennom en arterie. Hvis disse blodkar er blokkert eller betent på noen måte, da blodtrykket er støttet opp i tarmen og andre fordøyelsesorganer. Dette fører til varicer (forstørret vener) i spiserøret og langs fordøyelseskanalen.

Malaise

Hvis leveren ikke er i stand til å behandle giftstoffer i kroppen, kan slike toksiner bygge opp og forårsake generell utilpasshet, kvalme. Slike giftstoffer kan svelges, som alkohol og noen medisiner. Giftstoffene kan også foretas i kroppen som biprodukter av kroppsfunksjoner, for eksempel bilirubin. Hvis tillates å bygge seg opp, kan disse giftstoffer også føre til skade på hjernen og toksisiteten av andre organer i kroppen.