Digidexo.com

Hypertensiv nyresykdom

Ifølge Healthline.com, ble 398 000 mennesker diagnostisert med end-stage renal sykdom i 1998 Mange av disse menneskene hadde også høyt blodtrykk, eller høyt blodtrykk, en av de viktigste årsakene til nyreskader og sykdom. Tidlig diagnose av hypertensive nyresykdom kan bidra til å forhindre behovet for en nyretransplantasjon.

Definisjon

Hypertensive renal sykdom er en tilstand hvori en økt belastning og trykk er satt på nyrene, ofte forårsaket av høyt blodtrykk. Den hypertensjon forårsaker skade på nyreblodårer og filtre, som påvirker dets evne til å fjerne avfall fra kroppen, dens primære funksjon. Da forblir ubehandlet, kan hypertensive nyresykdom føre til total nyresvikt, en tilstand som krever en nyretransplantasjon.

Symptomer

Bortsett fra høyt blodtrykk, er det flere symptomer som er karakteristiske for nyresykdom. Noen av de vanligste symptomene er alvorlig utmattelse, oppbevaring av væsker, anemi, kvalme, oppkast og tap av appetitt. Personer som lider av nyresykdom ofte oppleve en reduksjon i urin og finner det vanskelig å urinere. Noen vanlige tegn på end-stage nyresvikt er en gul-brun hudfarge, muskelkramper og spasmer, alvorlig kløe i huden og svette som vises som hvite krystaller.

Årsaker

Hypertensjon, eller høyt blodtrykk, er den primære årsaken til hypertensive nyresykdom. Hvis diagnosen tidlig nok, kan en person med tilstanden vende det og hindre ytterligere skade på nyrene ved å spise et sunnere kosthold og tar medisiner som senker blodtrykket. En annen vanlig årsak til renal hypertensive sykdommer er diabetes. Ifølge Healthline.com, er 25 til 30 prosent av alle sluttstadiet av nyresykdom tilfeller forårsaket av diabetes.

Afrikansk-amerikanere, indianere og Native Alaskans er på et høyere risiko for å utvikle hypertensiv nyresykdom. Familiens historie og genetikk spiller også en rolle i den sjansen en person vil utvikle sykdommen. Forskning har vist at personer som har en mutasjon av HSD11B2 genet er sannsynlig å utvikle alvorlig hypertensjon, som fører til nyresykdom.

Diagnose

Hypertensiv nedsatt syk kan diagnostiseres med en fysisk eksamen sammen med blod og urin analyse. Blodprøver som viser økte nivåer av kreatinin og blod urea nitrogen tyder på at nyrene er skadet eller ikke fungerer som den skal. Urinprøver som viser store mengder protein i urinen indikerer også at pasienten har utviklet nyresykdom.

Behandling

Hvis en diagnose er gjort tidlig, er det noen medisiner en pasient kan gjøre for å reversere tilstanden og hindre ytterligere progresjon av det. To av de mest vanlige legemidler, angiotensinkonverterende enzymer (ACE) og angiotensin II reseptorblokkere (ARBs) er medisiner som senker blodtrykket. Oppføringer fungerer ved å utvide blodårene for å forbedre mengden blod pumpes gjennom dem av hjertet. ARB, på den annen side, virker ved å redusere mengden av kjemikalier som snevrer blodkar, for derved å tillate blod å strømme lett.

I tilfeller hvor nyrene ikke kan repareres eller har feilet, vil en transplantasjon være nødvendig. Avhengig av tilstanden til pasienten, og funksjonen av nyrene, kan dialyse gjøres for å redusere forverring av nyre inntil transplantatet kan utføres. Dialyse er en prosedyre hvor en maskin er brukt for å rense og filtrere blodet. Denne prosedyren er vanligvis gjort tre ganger i uken.