Digidexo.com

Hvilke grønnsaker er ikke bra for urinsyre?

Hvis blodet viser forhøyede nivåer av urinsyre, kan du være i faresonen for smertefulle plager inkludert gikt og nyrestein. Urinsyre kommer fra purine, en fargeløs krystall sammensatte avgjørende i fysiske prosesser som å lage DNA og RNA. Purine finnes i hele naturen, og i mange matvarer. Forskning har knyttet forbruket av purin-rik kjøtt og sjømat med forhøyet urinsyre. Noen grønnsaker er også høy i purine.

Betydning

Purine i vev brytes ned til urinsyre og reiser i blodet til nyrene, som skiller ut det i urinen. Men hvis kroppen produserer ekstra urinsyre, eller nyrene kan ikke bli kvitt nok, bygger urinsyre opp i blodet. Urinsyre er giftig for vev, og noen ganger fører til smertefulle sykdommer.

Gikt

Urinsyre kan bygge opp i bindevev og ledd, forårsaker store smerter. Det gjør ofte sin tilstedeværelse kjent i foten eller i stortåen. Urinsyregikt er en type leddgikt. Allment tenkt som en rik manns sykdom på grunn av sin tilknytning til luksus matvarer, påvirker gikt tre ganger så mange menn som kvinner. Endre kosthold kan i stor grad redusere ubehag forårsaket av gikt.

Nyrestein

En nyrestein er laget av krystaller som klumper seg sammen i urinveiene. Oftest de er kalsium krystaller, men urinsyre kan danne lignende massene. Selv om operasjonen er sjelden nødvendig, nyrestein forårsake mye smerte som de beveger seg langs urinrøret. Vanligvis består behandlingen av å drikke mye vann for å flytte steinen sammen og tar smertestillende medikamenter foreskrevet av legen din.

Grønnsaker / belgfrukter

Hvis legen din sier at du skal følge en diett som vektlegger lav-purine matvarer, redusere forbruket av sopp, blomkål, asparges, spinat, linser, erter og tørkede bønner. Alle er høyere i purine enn andre grønnsaker og belgfrukter. Havregryn er en annen nonmeat kilde purine.

Betraktninger

Grønnsaker kan levere purine, men forskning viser purine i kjøtt-baserte matvarer har mer effekt på urinsyre. Oksekjøtt, svinekjøtt, lam og innmat er rik på purine, som er ansjos, sardiner og kaviar. Det er mer effektivt å redusere forbruket av disse matvarene enn av grønnsaker.