Digidexo.com

Hvordan oppdage en Hovne Thyroid

En hoven skjoldbruskkjertelen er også kjent som en struma. En struma kan være forårsaket av problemer med skjoldbruskkjertelen, herunder hypotyreose, hypertyreose og flere knuter. Selv om en hoven skjoldbruskkjertelen er vanligvis ikke livstruende, bør du få det sjekket med en endokrinolog, som noen struma kan bli kreft.

Bruksanvisning

Detection

•  Kjenn din skjoldbruskkjertelen. Den skjoldbrusk er en liten, sommerfugl-formet kjertel, som ligger på forsiden av halsen din. Vanligvis kan du ikke føle det. Men hvis du føler eller se en liten klump, er dette en indikasjon på en hoven skjoldbruskkjertelen.

Se etter relaterte symptomer. Ifølge Mayo Clinic, kan en struma forårsake puste eller svelge, tett hals, hoste og heshet.

Se på din familie helse historie. Mayo Clinic rapporterer at en familie historie av autoimmune sykdommer som struma øker risikoen for å utvikle en. Imidlertid bør familiehistorie med andre skjoldbrusk problemer som hypothyroidism ikke bli oversett, så slike lidelser er ofte knyttet til en hoven skjoldbruskkjertelen.

Diagnose

Ring legen din om en henvisning til en endokrinolog, en spesialist som behandler endokrine kjertel lidelser som for eksempel de med skjoldbruskkjertelen. Du kan være i stand til å gjøre en avtale direkte med en endokrinolog, avhengig av din helse forsikring.

Få en blodprøve, per legens ordre. Ifølge Mayo Clinic, vil endokrinolog bestemme din thyroid-stimulerende hormon (TSH) og antistoffnivåer i blodet. Hvis du har en struma, vil blod arbeid sannsynligvis vise en tilstedeværelse av unormale skjoldbrusk antistoffer samt et høyt TSH-nivå.

6. Ta en skjoldbrusk sonogram. Under testen vil endokrinolog kunne se hvor mange, om noen, knuter er til stede på skjoldbruskkjertelen. Disse noduler er væskefylte cyster, som vanligvis er godartet. Likevel er det viktig at alle mistenkte knuter kontrolleres av en endokrinolog for å utelukke kreft. Han kan selv ta en biopsi ut av en av nodulene til å sjekke for kreftceller.

Følg behandlings bestillinger. Hvis struma er relatert til hypotyreose, vil du bli foreskrevet skjoldbrusk hormon erstatninger som Synthroid å bidra til å redusere og forebygge ytterligere hevelse. Radiojod kan gis for hyperthyroid pasienter for å ødelegge noe av den ekstra thyreoideahormoner som gjør skjoldbruskkjertelen svelle. I mer alvorlige tilfeller kan struma kreve kirurgisk fjerning, spesielt hvis du opplever pustevansker. Kirurgi er også brukt for ondartede struma.

Tips og advarsler

  • Ikke slutt å ta thyroid hormon erstatning, da dette kan føre til at struma å hovne opp igjen.
  • Ikke vent å se en endokrinolog hvis du mistenker en hoven skjoldbruskkjertelen. Dette kan forlenge behandlingen, spesielt struma viser seg å være kreft.
  • Unngå kontakt med gravide kvinner og barn etter å ha tatt en radiojod behandling.